Новини

Джо Байдън убеден, че Путин вече е взел решение да нахлуе в Украйна

Убеден съм, че Владимир Путин е взел решение Русия да нахлуе в Украйна, заяви президентът на САЩ Джо Байдън на брифинг в Белия дом. Имаме основание да предположим, че руските военни сили планират и възнамеряват да атакуват Украйна през идната седмица, през следващите дни. Предполагаме, че те ще се насочат към столицата Киев, град с 2,8 милиона невинни хора, каза Байдън.

Днес разговарях с трансатлантическите съюзници и партньори, за да обсъдим военното натрупване на Русия в и около Украйна. Обединихме се около подкрепата си за Украйна, за продължаване на дипломатическите усилия и потвърдихме готовността си да наложим огромни санкции на Русия, ако тя избере по-нататъшен конфликт.

Той призова Русия да избегне "катастрофалната и ненужна война". Русия все още може да избере пътя на дипломацията. Не е твърде късно да се върнем на масата за преговори, апелира президентът на САЩ.

Същевременно Байдън уточни, че ако военните действия започнат преди 24 февруари, когато е планирана среща на държавния секретар Антъни Блинкен и външния министър Сергей Лавров, пътят за дипломацията ще бъде затворен.

Байдън твърди, че в Донбас се опитват да провокират Киев. САЩ не планират изпращането на войски в Украйна, но ще защитават територията на НАТО със съюзници.

Припомняме, че Белият дом в петък обвини Русия, че е отговорна за скорошните кибератаки, насочени към министерството на отбраната на Украйна и големи банки.

Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че  Русия и САЩ са постигнали малък напредък по основните въпроси, свързани с гаранциите за сигурност. Според него обаче не може да се постигне сериозно съгласие по приложените въпроси, ако страните не са решили концептуалната и политическата основа на взаимодействието.

Cross.bg