Новини

Министър Проданов: Обединението на бранша и облекчаване на визовия режим са сред основните приоритети в работата ми

Обединението на бранша и облекчаването на визовия режим за чужденците са сред основните приоритети в работата ми като министър. Това заяви министърът на туризма Христо Проданов в предаването „Беновска пита“ по Радио К2. „В момента има над 200 браншови организации и трудно могат да бъдат единни и да взимаме бързи и адекватни решения. Именно поради тази причина нашата основана задача е обединението, за да може държавата, бизнесът и ползвателите на туристически услуги да гледаме в една посока“, разясни министърът.

Той обърна специално внимание на държавните помощи за подкрепа на туристическия сектор, като разясни, че в момента е в ход процедура по оценка на подадените заявления по две от мерките за подкрепа на бизнеса и се очаква през март да бъдат разпределени нови 36 млн. лева, които да подкрепят над 2 000 предприятия. Министърът разясни и условията за получаване на кредити от Българската банка за развитие, насочени към хотелиери и ресторантьори и сподели, че в момента се водят разговори и с търговски банки за отпускане на потребителски заеми за работещите в сферата на туризма.

Относно зимния сезон министър Проданов каза, че към момента върви изключително добре спрямо миналата годна, като се наблюдава ръст от 50%, като основно преобладават българските туристи, но има завишен интерес и от чуждестранни гости“, уточни още той.

На този етап прогнозата за летните месеци също е добра. „Правим всичко възможно с екипа ми, да отчетем добър и успешен летен сезон. Залагаме на по-засилена и таргетирана реклама на външните пазари. Разбира се, надяваме се и тази година сънародниците ни да изберат родните курорти, но е важно и бизнесът да предложи качествено обслужване“, бе категоричен той.

Cross.bg