Новини

Проф. Андрей Чорбанов: Зеленият сертификат не е нужен

Зеленият сертификат не е нужен, защото през последните месеци получихме доказателства, че заразяването с коронавирус не се влияе от това дали хората са сертифицирани. Това каза депутатът от ИТН проф. Андрей Чорбанов в интервю за „Тази събота“ по бТВ.

Той заяви, че „Има такъв народ“ няма да подкрепи протестите, които е насрочила партия „Възраждане“ за следващата седмица. „Ние от самото начало сме изразили позиция, че сме против здравния сертификат като форма и опит за ограничаване, но протестът е и политически. Той е много повече политически, отколкото граждански. Исканията към правителството не са само здравни, затова няма да го подкрепим“, обясни Чорбанов.

България има сертифициран производител на ваксини. Една сертифицирана организация би следвало да може да произвежда всякакъв тип ваксини, посочи имунологът. „В последните години фирма „Булбио“ беше тотално неглижирана, тя беше използвана, изстисквана, огромна част от специалистите напуснаха. Трябва да се положат много усилия, за да може тази фирма да заработи отново и да произвежда препарати с висока принадена стойност“, посочи Чорбанов.

Cross.bg