Новини

Петър Карабоев: Никой не иска война и не работи за война

В момента работната хипотеза е, че никой не иска война и не работи за война, дори Владимир Путин. Той не е стратег, той е тактик. Използва ситуации и е майстор на дезинформацията, следенето. Това каза журналистът Петър Карабоев в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

По думите му България има интерес в Европа да има мир, спокойствие и отворени граници, уточни Карабоев. „Всичко, което върви към нормализиране на отношенията и уреждане на всички замразени конфликти би трябвало да е политиката на България. Въпросът е, че политиката на България трябва да се води в колективни формати – в рамките на НАТО и ЕС. България не заявява ясно и категорично принадлежността си към тези структури“, коментира той. По думите му резултатите от последния КСНС при президента е бил доказателство за това. „Очаквахме на КСНС да има решение на партиите. Те излязоха и казваха, че ще реформираме армията. Това е меко казано несериозна проява на политическата ни класа“, обясни журналистът.

Той коментира, че Русия има интерес да изнася газ, а не да спира доставките. Като алтернатива при евентуално прекъсване се работи по пренасочване на газови доставки към Европа, включително от Япония, Катар и Египет. „Това не е лесно да се направи, няма достатъчно инфраструктура“, посочи Карабоев.

Cross.bg