Новини

Христо Кръстев:„Барселонагейт“ е реално разследван

Бившият министър-председател Бойко Борисов е разпитван в хода на разследването, но не като обвиняем, а като свидетел. Името му е замесено в медийни публикации и по тази причина ние сме го извикали да даде показания. Това каза говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев вчера в предаването „Карай направо" по Нова телевизия.

„Барселонагейт" е реално разследване, образувано от Специализираната прокуратура през 2020 г. Разпитани са всички свидетели, които са установени по делото. „Имаме две европейски заповеди за разследване, и двете изпратени до Кралство Испания", заяви Кръстев. Той потвърди и за трета такава заповед, която е изпратена до Кипър. С нея се изисква разкриване на банкова тайна и информация от търговските регистри на държавата.

По думите на Христо Кръстев има данни за пране на пари от дружества, регистрирани на територията както на България, така и на Испания и Кипър.

Специализираната прокуратура е получила доклада на испанските власти от МВР и от ДАНС. „По него обаче няма никакви белези на официален документ - информация за институцията, която го е издала, длъжностно лице, което го е съставило, дата, към която са установени данните в него. Няма подпис и печат", отбеляза говорителят на спецпрокуратурата. По думите му този доклад не може да бъде използван от като доказателство по производството, но увери, че ще изискат още информация за него от испанските власти.

По отношение на списъка „Петков" с 20 корумпирани лица в България, Кръстев заяви, че Върховна касационна прокуратура е ангажирана с проверка на данните.

Законопроектът, който предвижда реформа в специализираното правосъдие, не е направен добре, смята Кръстев. „Ако той бъде приет, ще се върнем към старото състояние на органа за борба с организираната престъпност по високите етажи на властта", коментира предвидената съдебна реформа у нас говорителят на СП. По думите му, ако бъдат закрити специализираните структури на съдебната власт, ще се стигне до забавяне на наказателното производство. Пример за такива дела са тези, повдигнати срещу кметове, министри, областни управители.

Cross.bg