Новини

ИТ секторът не се разбира с правителството за вдигането на максималния осигурителен доход

Подготвяното нарастване на оптималния застрахователен приход касае над една трета от ИТ експертите у нас и от сектора изрично не са съгласни с измененията. Това съобщи пред Money.bg ръководителят на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) Доброслав Димитров. " Нараво сме гневни ", съобщи Димитров и акцентира, че извършената среща на представителите на бранша с финансовия министър Асен Василев " не е била приемлива ".

Представителите на бранша са сигурни, че ще са измежду най-потърпевшите. Те са несъгласни най-много с внезапните промени и избират повишение, което да е последователно, примерно в пет следващи години с по 8%, в сравнение с еднократно с 40% или повече. От 1 април оптималният застрахователен предел в България става 3 400 лв., реши на второ четене бюджетната комисия в Народното събрание. В момента таванът е 3 000 лв.. За да влезе дефинитивно в действие този текст обаче, би трябвало да бъде утвърден на второ четене и в пленарната зала.

Председателят на БАСКОМ съобщи, че от сектора са отворени за продължаваш разговор, само че са недоволни от изказванията, че е реализиран консенсус. Както и от решения, взети " в 6 без 5 ". " В момента междинната заплата в ИТ бранша у нас е над 4000 лв.. Над една трета от чиновниците се обезпечават на оптималния застрахователен приход, а има компании, в които тези чиновници са съвсем 100 % ", разяснява Димитров. Според информация, показана от шефа на Националния застрахователен институт (НОИ) Иван Иванов - 217 000 лица в България имат облагаем приход над 3 000 лв.. От тях към 25% са ИТ експерти, 11% са заети в областта на опазването на здравето, а в държавното ръководство са към 6%. Следват чиновници от консултантския бизнес - 4,2% и от финансовия бранш - 2,5%." Другите " образуват 44%.

Според Иванов сериозен проблем има точно в тази рубрика, наречена " Други ". " В нея работят да речем 100 чиновници, получаващи заплати над оптималния предел. С повдигането на оптималния застрахователен приход всеки от тях ще коства на компанията 75 лева повече месечно и ще получава 50 лева по-малко от досегашното си чисто заплащане. При съществуващия дефицит на квалифицирани фрагменти е ясно, че работодателят ще поеме и тези 50 лева, с цел да резервира чиновниците си. Така, откакто теглим чертата, разноските на компанията със 100 чиновници ще се покачат с 12500 лева месечно или 150 000 лева годишно ", акцентира шефът на Национален осигурителен институт. Според представителите на ИТ промишлеността повдигането на осигурителната ставка може да изгони доста задгранични вложители в бранша. Към момента страната ни е привлекателна за тях точно поради ниските налози. Съответно, съществува и риск хиляди компютърни експерти да останат без работа.

Cross.bg