Новини

Асен Василев: Напълно реалистично е проектите, заложени в плана, да бъдат изпълнени до 2026 г.

Планът за възстановяване и устойчивост вече върви към частични последни корекции. Текат дискусии и очакваме одобрение във формалната връзка. Това каза министърът на финансите Асен Василев в интервю за „Събуди се" по Нова телевизия.

Той посочи, че в плана е отговорено на всички препоръки на Еврокомисията, включени са и нови проекти, основно в сектори „Енергетика" и „Транспорт". Текат дискусиите, очаква се обратна връзка и одобрение, поясни министърът. „Идеята е до 15 март да получим финално „да" от ЕК, след което април да бъде формално одобрен самият план", каза Василев.

В плана е заложено 40% намаление на въглеродния отпечатък от въглища. „Единственият ангажимент за затваряне на мощности, който сме поели, е да се затворят мощности, които не отговарят на екологичните стандарти към момента. Нашата информация е, че на тези изисквания не отговарят само „Брикел" и „Бобов дол", обясни той. По думите му заетите в тези две мощности са сравнително малко, тъй като те почти не работят в последните години.

Един от новите проекти, заложени в плана, е изграждането на завод за производство на батерии, с които да се добива електричество. Конкретният проект все още не е публикуван, но се предвижда инсталираните батерии да са с капацитет 6000 мегаватчаса. „В света са изградени 20 такива завода. По-скоро сме във вълната на ключова следваща технология. България има всички преимущества да стане основен играч и е добре да ги използваме", обясни министър Василев.

Според него е напълно реалистично проектите, заложени в плана, да бъдат изпълнени до 2026 г.

Въпреки критиките на опозицията, че разходите, предвидени в бюджета, не могат да компенсират ефекта от инфлацията за потребителите и предложенията за намаляване на ДДС-то върху храните, държавата няма да отстъпва, категоричен е Асен Василев.

„Добре е опозицията да реши какво иска. От една страна искаха да свием разходите с 6 млрд. и да стане нулев бюджетен дефицит, от друга искат да ги разширим с два милиарда, на база техните предложенията", каза още министърът на финансите.

Той коментира и протеста на полицаите. „Отговорът го дадохме още при предварителните разговори. Увеличавания на заплатите може да има, в която и да е държавна институция, но конкретно в полицията и пожарната - само след реформа", категоричен бе Василев.

Cross.bg