Новини

Министър Иван Иванов: Има общо съгласие да се намали ДДС на продуктите от малката потребителска кошница

Има общо съгласие да се намали ДДС на продуктите от малката потребителска кошница. Доверявам се на разчетите на финансовия министър, че не е настъпило времето за това. Това каза министърът на земеделието Иван Иванов в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

По думите му промяна на ДДС ставката за хляба с 9%, каквото поиска президентът Радев, е част от продуктите, които влизат в малката потребителска кошница. Иванов подчерта, че Министерството на земеделието подкрепя подобен подход, но не е бил постигнат политически консенсус в коалицията в тази посока. „Ние ще продължаваме да отстояваме тази позиция. Надявам се при актуализацията през юли месец да имаме подобна мярка. В „Бюджет 2022" са предвидени много средства за преодоляване на кризите, компенсации за бизнеса, за гражданите, за производителите", посочи земеделският министър.

Пазарът има свои механизми за регулация, а държавата само може да подпомогне този процес. Иванов обясни, че се предвижда изграждането на шест събирателни пазара, където производителите могат да предлагат своята стока без посредници. „Нашата цел е да инвестираме много в нашата икономика, в сектор „Земеделие", така че то да стане конкурентоспособно, да избягаме от диспропорцията, която имаше през годините по отношение на разпределението на европейски и национални средства, което засили един сектор за сметка на друг", коментира министър Иванов.

От 15 февруари вече работят 17 склада за дървесина, а в рамките на два месеца ще бъдат отворени общо 56 такива склада, където държавните горски и държавните ловни стопанства ще продават дървесина, добита директно от тях, на гражданите, на местното население. Това ще става през кметовете, със заверени списъци, за да няма злоупотреби. Ще бъде въведен механизъм на двоен контрол, обясни земеделският министър. „Ще инициирам разговор с НСОРБ, за да може да регулираме този механизъм", обясни той. Тези складове да предназначени за продажба на граждани и няма да бъдат допускани прекупвачи.

Цената на пелетите до голяма степен зависи от пазара на електроенергия и едва ли би оказало пряко въздействие този начин на търговия, поясни Иван Иванов.

Оранжерийните производители ще бъдат подпомогнати в рамките на 2-3 седмици по мярка de minimis с 3,5 милиона лева, обяви още министърът. „Направили сме предварителен прием по мярката, в момента водим преговори със съответните браншови организации, дори ще съкратим срока за прием, за да могат те по-скоро да получат своите средства. След приемането на бюджета веднага започва нотификацията на тези 111,5 милиона, които държавата отпуска за директни помощи на земеделските производители, и до края на юни те трябва да бъдат раздадени. Ако има нужда от още, ще започнем разговори с ЕК да разрешим още повече средства да бъдат отпуснати", обясни министър Иванов. Изискванията са подкрепата да бъде обвързана с производство, подчерта той.

Министър Иванов заяви, че средствата в следващия програмен период са насочени изключително към малкия и среден производител, към агроекология, биоземеделие и сектори, които ще привлекат младите хора. „Представихме нашия Стратегически план на Комисията по земеделие в НС, очаквам следващата седмица той да мине през Министерски съвет и проектът да бъде депозиран в Европейската комисия за одобрение", заяви Иванов.

Ако конфликтът в Украйна се задълбочи, това неминуемо ще се отрази негативно в икономическо отношение на цяла Европа. Като страна член и ние ще понесем негативи неминуемо, категоричен е Иван Иванов.

Cross.bg