Новини

Проф. Янко Янев: АЕЦ "Козлодуй" трябва задължително да мисли за нови мощности

Не виждам да се е появила алтернатива на българската ядрена енергетика.

През последните 50 години всеки анализ за състоянието на енергията в България започва с едно и също изречение - България е бедна на енергийни ресурси. По тази причина у нас беше развита ядрената технология.

Ние сме една от 30-те държави, която има необходимата инфраструктура и човешки потенциал да експлоатира атомна енергетика. Поне 60 страни в света искат, но не могат".

Това каза пред БНР проф. Янко Янев, директор на Института за управление на ядрените знания във Виена.

Според него въпросът къде да бъдат новите ядрени мощности - в АЕЦ "Белене" или в АЕЦ "Козлодуй", е неправилен и се спонсорира от идеята да излезем от атомната енергетика.

"40 години наши и чужди институти са изследвали площадката за АЕЦ "Белене", предоставили сме цялата информация на Европа и сме готови да започнем реално строителство.

Другата наложителност е - сегашната атомна централа в Козлодуй трябва задължително да мисли за поставяне на нови мощности заради изтичане на ресурса на съществуващите блокове".

Кабинетът: България ще разчита на своята ядрена енергетика и ще я развива
По думите му мантрата, че енергетиката ни е свързана с Русия е "глупава" и е налице "примитивен политически разговор".

"Америка е велика ядрена нация, дълбоко ги уважавам, но през последните 30 години нищо не построиха, дори влязоха в задънени улица с големите блокове. Експортът на големи ядрени блокове е въпрос - може или не може това да се случи... Няма притеснение, ако технологията е руска".

В предаването "Неделя 150" проф. Янев подчерта, че построяването на реактора в Белене ще е по-евтино и вероятно строежът може да се случи за шест години.

Иван Хиновски: Има неразбиране на изказването на министър-председателя относно АЕЦ "Белене"
Еленко Божков: И "Белене", и разширяване на АЕЦ "Козлодуй" имат място в енергетиката ни
"Ако тръгнем да генерираме чрез газови централи, трябва да знаем, че 80% от цената на електроенергията е цената на газа и когато цената на газа "излети през покрива", тази електроенергия става непродаваема и няма кой да я плати и вътре в България...

Основният компонент на природния газ е метанът, който има 85 пъти по-силно климатично влияние, отколкото въглеродния двуокис, за който ни гонят да затворим въглищните централи. Редица експерти и в Брюксел вече повдигат въпроса. Но има големи икономически и геополитически интереси".

И допълни, че е отправил предложение към президента да се създаде сериозна експертна група, на която да бъде възложено енергийната стратегия на България да бъде разписана от гледна точка на експертите, а партиите да я анализират с техните експерти после.

Cross.bg