Новини

Стив Ханке: Държавните харчове са двигателят на корупцията. Какво ще ви донесе еврото - повече корупция и инфлация.

"Трябва да правите свободни пазари. Новото правителство много ме тревожи, защото говорят за харчене на много пари. Държавните харчове са двигателят на корупцията. Трябва да сте като в Сингапур. България е страхотно място, има невероятен климат. Всичко е супер, освен икономическите политики." Това каза по БТВ Стив Ханке.

Той уточни: "Няма начин да се успокоят цените на енергията. Погледнете Германия - маха въглищата, имат вятърни перки и панели. Там няма постоянен вятър или слънце. Макрон направи обратен завой, като обяви, че ще се сторят 28 нови ядрени централи."

"Франция е на прав път. Трябва да имате атомни централи. Малките централи са правилният път. Малки, автоматизирани и безопасни. Европа е направила много пагубни грешки и глупости, що се касае за енергия. Нещата ще се влошат. Инфлацията се бави доста след увеличеното предлагане на пари. В глобален мащаб пазарът на имоти е цикличен на 16 години - нагоре или надолу. Еврозоната бе любима тема на Борисов - да махне валутния борд и да въведе еврото. Промъкна се посред нощ и вкара България в чакалнята. Новото правителство е още по-фанатично  с приемането. Според мен те са заблудени. Валутният борд работи четвърт век. Какво ще ви донесе еврото - повече корупция и инфлация. Какво трябва да се направи - трябва да има преглед за ползите и рисковете."

"Ползите не надхвърлят рисковете. БНБ трябва да направи същото. Академичната общност и тя.  Трябва дебат относно махането на борда и приемането на еврото. Трябва да се подготви референдум с един въпрос - смятате ли, че сега трябва да влезем в еврозоната. Българското общество ще отговори - по-нататък."