Новини

Борислав Ганчев:Спазването на върховенството на правото е ключова европейска ценност

Вече е налице формалната правна възможност за искане за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор. Считаме, че има данни за сериозни нарушения, които биха могли да обосноват предсрочно прекратяване. Продължават да постъпват и още данни. Това каза зам.-министърът на правосъдието Борислав Ганчев в предаването „Неделя 150" по БНР.

Исканията за освобождаване на главния прокурор ще са различни от тези на проф. Янаки Стоилов като служебен министър, уточни той.

По думите му трябва да има повече фокус върху процедурата по избор на нов Висш съдебен съвет. „За да е ясно, че там влизат не след формална процедура някакви личности, а професионалисти, които могат да застанат и да заявят какво е виждането им по несъмнените въпроси и проблеми на съдебната власт. Условието тези хора да са магистрати не означава задължително добри членове на ВСС", допълни той.

Спазването на върховенството на правото е ключова европейска ценност, подчерта Ганчев. „Затова в Плана за възстановяване и устойчивост основният фокус беше да сме по-смели в съдебната реформа, а поле на корекциите основно бяха реформите в прокуратурата.

Европа ни показва, че промените трябва да се направят. България трябва да знае, че за да получава субсидии от еврофондове, трябва ясно и точно да се прилага върховенството на правото и да се гарантират демократичните права и свободи", заяви той.

До дни Министерство на правосъдието ще внесе в Министерски съвет законопроекта за изменение на Закона за съдебната власт, свързани със закриването на Специализираните съд и прокуратура и кариерните бонуси. „Спазваме като теми и като срочност коалиционното споразумение.

Специализираните съдилища са превърнати в съдилища за специални разузнавателни средства. Едва 3% от делата, образувани в тях, са по същество - наказателни с общ характер. От 6418 дела 2992 касаят разрешаване за използване на СРС. От съдени 290 - оправдани са 70, което е нормално, но 168 са с наказание лишаване от свобода до 3 години.

Специализираните съдилища бяха промотирани като съдилища за тежка престъпност, за корупция по високите етажи на властта", коментира Ганчев.

Според него бюджетните корекции в Министерството на правосъдието са нормална последица. „Искаме бюджетът за съдебната власт да е ефективен и с оглед на постигнатите цели", посочи той.

Cross.bg