Новини

ЕП с извънредно пленарно заседание на 1-ви март

Тази сутрин Председателят на ЕП Роберта Мецола свика среща на Председателския съвет на Европейския парламент, за да обсъди реакцията на институцията относно нахлуването на Русия в Украйна.

Председателят на ЕП и ръководителите на политическите групи приеха изявление относно военното нападение на Русия срещу Украйна и обявиха извънредно пленарно заседание за следващия вторник.

Евродепутатите обмениха мнения с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Председателският съвет осъди възможно най-категорично нападението на Русия срещу Украйна. Украйна е независима и суверенна нация и нейната териториална цялост не подлежи на преговори. Нахлуването е неоправдано и незаконно. Това е заплаха за европейската и регионалната стабилност, както и за основания на правила световен ред. Нападението е насочено към нашия модел на демократично общество. Това не може да остане без отговор.

"Оставаме твърди в единството си, в решимостта си и в отговора си на непровокираната руска агресия. Европейският парламент подкрепя безпрецедентен европейски и международен отговор, включително налагането на нови и строги санкции, които да гарантират, че Кремъл ще бъде подведен под отговорност за своите действия", става ясно от прессъобщение на ЕП, изпратено до медиите.

Председателският съвет е изразил пълна солидарност и подкрепа за Украйна и нейния народ.

От съобщението става ясно, че е било взето решение да бъде свикано извънредно пленарно заседание във вторник, 1 март 2022 г.