Новини

Европейския съвет с позиция относно непровокираната и неоправдана военна агресия на Русия срещу Украйна

Европейският съвет осъжда по възможно най-категоричен начин непровокираната и неоправдана военна агресия на Руската федерация срещу Украйна. Чрез своите незаконни военни действия Русия грубо нарушава международното право и принципите на Устава на ООН и подкопава европейската и световната сигурност и стабилност. Европейският съвет подчертава, че това включва правото на Украйна да избира собствената си съдба. Русия носи пълна отговорност за този акт на агресия и за всички разрушения и човешки жертви, които той ще причини. Тя ще отговаря за своите действия. 

Това става ясно от публикувана иноформация на сайата на Министерски съвет относно заключенията на Европейския съвет относно непровокираната и неоправдана военна агресия на Русия срещу Украйна.

От информацията става ясно още, че Европейският съвет настоява Русия да прекрати незабавно своите военни действия, безусловно да изтегли всичките си сили и военно оборудване от цялата територия на Украйна и да зачита в пълна степен териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна в рамките на нейните международно признати граници. Европейският съвет призовава Русия и подкрепяните от Русия въоръжени формирования да спазват международното хуманитарно право и да прекратят своята дезинформационна кампания и кибератаки.

Европейският съвет изразява дълбоко съжаление за трагичната загуба на човешки живот и причиненото от руската агресия човешко страдание. Той изразява солидарност с жените, мъжете и децата, чийто живот е засегнат от това нападение, за което няма и не може да съществува оправдание. Европейският съвет призовава Русия и подкрепяните от Русия въоръжени формирования да позволят безопасен и безпрепятствен хуманитарен достъп и помощ за всички нуждаещи се лица.

Освен това Европейският съвет категорично осъжда участието на Беларус в тази агресия срещу Украйна и призовава страната да се въздържа от подобни действия и да спазва международните си задължения.

ЕС реагира бързо и решително на признаването от страна на Русия на самопровъзгласените сепаратистки образувания в Украйна и развръщането на нейните въоръжени сили, като в отговор на това прие ограничителни мерки. Днес Европейският съвет постигна съгласие по допълнителни ограничителни мерки, които ще предизвикат огромни и тежки последици за Русия заради нейните действия, в тясно сътрудничество с нашите партньори и съюзници. Тези санкции обхващат финансовия сектор, енергийния и транспортния сектор, изделията с двойна употреба, както и контрола на износа и финансирането на износа, визовата политика, допълнителни вписвания на руски граждани и нови критерии за включване в списъка. Съветът ще приеме незабавно предложенията, изготвени от Комисията и върховния представител.

Европейският съвет призовава за спешно изготвяне и приемане на още един пакет от санкции срещу лица и икономически санкции, който да обхваща и Беларус.

Европейският съвет изтъква отново непоколебимата си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници. Той призовава всички държави да не признават двете самопровъзгласени сепаратистки образувания и да не им оказват съдействие или да ги подпомагат по какъвто и да е начин.

"ЕС е единен в солидарността си с Украйна и ще продължи да подкрепя Украйна и нейния народ заедно с международните си партньори, включително чрез допълнителна политическа, финансова, хуманитарна и логистична подкрепа и международна донорска конференция. След решението на държавните и правителствените ръководители от ЕС от декември 2016 г. Европейският съвет признава европейските стремежи и европейския избор на Украйна, както е посочено в Споразумението за асоцииране", се казва още в позицията.

"Европейският съвет твърдо вярва, че използването на сила и принуда с цел промяна на границите няма място през 21-ви век. Напрежението и конфликтите следва да бъдат разрешавани изключително чрез диалог и дипломация. ЕС ще продължи да си сътрудничи тясно със своите съседи и отново заявява своята непоколебима подкрепа и ангажираност по отношение на суверенитета и териториалната цялост на Грузия и на Република Молдова. Той ще продължи да поддържа тясна координация с партньорите и съюзниците си в рамките на ООН, ОССЕ, НАТО и Г-7", поясняват от ЕС

Европейският съвет призовава за продължаване на работата по подготовката и готовността на всички равнища и приканва Комисията по-специално да предложи извънредни мерки, включително по отношение на енергетиката.