Новини

Министър-председателят Кирил Петков: България ще изпълни своя дълг особено към българското малцинство в Украйна

Министър-председателят Кирил Петков участва в специалното заседание на Европейския съвет, посветено на военната агресия на Русия в Украйна.

„Ситуацията е напълно променена и много драматична. Военната агресия на която ставаме свидетели е абсолютно неприемлива“, заяви премиерът в Брюксел.

Държавните и правителствени ръководители обсъдиха начините за подпомагане на украинския народ и мерките срещу Москва. Европейският съвет ще приеме пакет от санкции срещу Русия и Беларус в отговор на нарушаването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. 

"Съюзът е единен в своя отговор и е планирал мерки за подпомагане на държавите членки, които биха пострадали при евентуални контрасанкции от руска страна. Енергийната сигурност на България е във фокуса на нашето правителство и се радваме, че останалите лидери проявяват разбиране, въпреки дългогодишното пренебрегване на енергийната сигурност от страна на предишни български правителства“, каза Кирил Петков.

"Всички държави членки на ЕС, които са в близост до зоната на конфликта, се подготвят да приемат евентуално украински граждани, които желаят временно да напуснат страната. Не можем дори да си представим какво е на семействата, които напускат домовете си, в търсене на спасение, но можем да им подадем ръка и да им осигурим подслон и сигурност. България ще изпълни своя дълг особено към българското малцинство в Украйна“, подчерта министър-председателят.