Новини

Свободата, независимостта, мирът и демокрацията трябва да се отстояват неотклонно и при всички обстоятелства, заяви председателят на Народното събрание Никола Минчев на връх Шипка

Свободата, независимостта, мирът и демокрацията трябва да се отстояват неотклонно и при всички обстоятелства. Това заяви председателят на Народното събрание Никола Минчев на тържественото честване на връх Шипка на националния празник - 3 март.

В словото си председателят на парламента подчерта, че днешният свят е различен, изпълнен е с рискове и опасности. На няколкостотин километра от България се води война, предизвикателствата пред нас са много и различни, но ние трябва да ги преодоляваме, оставайки верни на ценностите на съвременния свят, заяви Никола Минчев.

Днес е трети март, ден за национална гордост, нашият национален празник, подчерта председателят на Народното събрание. Никола Минчев припомни, че на този ден е подписан Санстефанският мирен договор и за българите това е денят на свободата. Той бележи постигането на мечтата на българските възрожденци, а пред България се открива нова перспектива - да гради собствена държава, да отговаря сама за бъдещето на своя народ, на своите деца, заяви председателят на парламента.

За да се стигне до тук е извървян дълъг и труден път - на осъзнаване на своята идентичност, на борба за просвета и самостоятелна църква, на борба за национално освобождение, посочи Никола Минчев. Българският народ, пробуден от възрожденци и комити, от Паисий, Раковски, Софроний Врачански, Бенковски, Ботев и Левски, е узрял за свободата и го доказва чрез Априлското въстание, подчерта той и допълни, че е била написана нова страница от нашата история, след която Източният въпрос се превръща в български. Априлското въстание е потушено, но то отваря очите на света за тежкото положение на българския народ и изиграва своята политическа роля, заяви председателят на Народното събрание.

Никола Минчев подчерта, че свободата е извоювана по бойните полета на Руско-турската война, със саможертвата на опълченците, но и от участниците в националноосвободителните борби, от героите на Априлско въстание. Днес ние почитаме паметта на всички български, руски, украински, румънски, финландски, полски, сръбски и от други националности воини, жертвали себе си за бъдещето на българския народ, заяви председателят на Народното събрание. Той добави, че на връх Шипка се отдава почит на чутовния подвиг на опълченците, които доказват жертвоготовността и величието на българския народ.

Подписаният на днешния ден Санстефански договор е посрещнат с възторг от българите, той обединява земите с българско население и очертаните от него граници съвпадат с тези на Българската екзархия, посочи Никола Минчев. За съжаление Берлинският конгрес разпокъсва територии и след това българският народ има един идеал – обединена България, скоро след това постига Съединението, а Сръбско-българската война доказва, че българите могат да защитават своята държава, подчерта председателят на Народното събрание.

На тържественото честване на националния празник и отбелязването на 144 години от Освобождението на България на връх Шипка присъстваха народни представители, премиерът Кирил Петков и министри от правителството, представители на местната власт и граждани.