Новини

Wal Mart Канада преминава на 100% захранване от ВЕИ


Магазини на търговската верига разчитат изцяло на енергия от слънцето и вятъра. Излишъкът се продава на градската електрическа мрежа, съобщи GreenTech.bg.

Канадското поделение на веригата магазини Wal Mart ще задоволява на 100% нуждите си от електричество чрез възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

На два от магазините на WalMart са монтирани слънчеви панели и вятърни турбини. Заедно двете технологии генерират достатъчно количество енергия за нуждите на търговските обекти.

Излишъкът от енергия пък се подава към градската електрическа мрежа срещу заплащане. Компанията планира да захрани от ВЕИ и останалите си обекти в Канада.

Междувременно, генералният секретар на ООН Пан Ги Мун призова страните по целия свят да използват възобновяеми енергийни източници. На кръгла маса в Денвър, САЩ, той очерта по-чист, сигурен и справедлив път за развитие на човечеството, при който ВЕИ има ключова роля.

Според Мун, страните, които се ориентират бързо към екологично чисти източници на енергия, ще просперират икономически и ще повишат нивото си на сигурност.

Американският щат Айова също дава пример в това отношение. 20% от необходимата електроренергия там вече се доставят от вятърни централи. Именно затова Айова е наричан най-зеленият щат на САЩ.

Наскоро в град Адеър, Айова бе пуснат в експлоатация нов вятърен парк с мощност 594 мегавата. Компанията MidAmerican Energy планира да построи още два подобни обекта до края на годината.