Новини

Природният газ поскъпва от октомври

Природният газ ще поскъпне от 1 октомври със сигурност, но все още се уточнява с какъв процент. Това съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Последното увеличение на цената на синьото гориво беше през юли 2011 г. Тогава то поскъпна с 4.71%. Миналото лято от „Булгаргаз“ настояваха за увеличение на газа с близо 7 на сто.

В момента ДКЕВР разглежда два сценария - песимистичен и оптимистичен.

При първия се удовлетворява искането на „Булгаргаз“ за увеличение на цената на синьото гориво с 20%. В този случай ще се наложи и поскъпване и на парното отопление, прогнозира в. „Дневник“.

При оптимистичния сценарий природният газ ще поскъпне с под 10 на сто. За да не се увеличи цената на парното обаче, ръстът при газа трябва да е с под 5 на сто.

Семерджиев прогнозира, че най-вероятно ДКЕВР няма да удовлетвори напълно искането на „Булгаргаз“. Едно от основанията е, че съществуват регулаторни механизми част от разходите на газовото дружество да бъдат отложени за бъдещи периоди. Освен това се очаква цените на алтернативните горива да са по благоприятни през септември.

В средата на август общественият доставчик „Булгаргаз“ поиска поскъпване с 20% като се мотивира със загубите на дружеството от курсови разлики и увеличението на цените на алтернативните горива на световните пазари.

Тогава бизнесът за пореден път разкритикува държавната компания, че не успява да управлява рисковете, свързани с курса долар/евро. Същата забележка беше направена към дружеството и от ДКЕВР през миналата година.

От януари до юни 2011 г. „Булгаргаз“ увеличава приходите си с 235 млн. лв. до 848 млн. лв. и излиза на оперативна печалба от 17.4 млн. лв. Заради големи валутни разлики обаче крайният резултат е загуба от 3.76 млн. лв.