Новини

Томислав Дончев, ГЕРБ-СДС: Само новината за форсмажор до момента носи щета на бизнеса

Пред вас сме, за да заявим, че имаме усещането, че парламентаризмът се завърна. Ако преди време въпросът, който вълнуваше българското общество беше „Кой?“, днес въпросът е „Къде?“. Въпросът е къде е Кирил Петков? Защо председателят на българския парламент вече се е превърнал в параван, зад който се крие безпомощният министър-председател, който очевидно не управлява процеси и няма отговори. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова по време на извънреден брифинг на партията в Народното събрание.

"Вече няколко месеца ние не можем да получим отговор на въпроса – Какъв е механизмът за взимане на решения в управляващата коалиция? Чуваме за коалиционни съвети, за които не се знае нито къде се провеждат, нито кой участва в тях. Поради тази причина се стига до подобни факти, защото думата форсмажор вече е факт. Какво ще следва никой не може да каже? Това е работа на премиера, а него го няма. Ние оттук нататък сме изключително притеснени и сме във форсмажор също, защото възможно най-големия форсмажор е да дадеш на БСП да управлява икономиката и земеделието. Това значи две неща – срив на икономиката и изчезване на хляба. Корнелия Нинова очевидно иска да установи контрол над цените", каза на свой ред депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков.

В брифинга се включи и Томислав Дончев, който коментира, че само новината за форсмажор до момента носи щета на бизнеса. "Представете си, че доставчикът на една строителна компания, след подобна новина, дали ще е склонен да предоставя материали, при условие, че фирмата ще има правото да не му плаща в срок. Строителната компания ще е склонна ли да продаде някому имот, при условие, че както беше анонсирано може и да не и плати. А какво се случва с контрагентите на всички български компании в други държави, които разберат, че поради изменение на законодателството в България контрагентите в България може да не си изпълняват договорите, да не плащат и спазват срок", коментира той.