Новини

МС прие Закон за колекторските фирми

Министерски съвет приехме дългоочаквания Закон за колекторските фирми. Това заяви на извънреден брифинг вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, който бе внесен изцяло по инициатива на Министерството на икономиката и индустрията.

"Вярваме, че с него решаваме един също дълго отлаган проблем, както и въпроса с дългогодишния тормоз и натиск върху хиляди потребители. Много пъти е правен опит този Закон да бъде разглеждан в Народно събрание, но винаги се е препъвал. Допускам заради много съществени финансови интереси, тъй като става въпрос за оборот от около 4 млрд. лв", посочи Нинова.

"Радвам се, че с правителството имаме политическата воля и категоричност, за да решим този проблем. Още днес законът ще тръгне към Народното събрание. Също така, вярвам, че ще бъде приет от Народното събрание, защото е предварително консултиран с четирите парламентарни групи от управляващото мнозинство, консултиран е с множество потребителски организации, с омбудсмана. Направихме много широко обществено обсъждане, благодаря на всички колеги и експерти, които се включиха в изработването на закона", каза тя.