Новини

Инж. Даниел Панов, кмет на община Велико Търново: Инвестиционна програма на Община Велико Търново е амбициозна, въпреки кризите

"Амбициозна е приетата днес Инвестиционна програма на Община Велико Търново, въпреки кризите. Планираните намерения за вложения обхващат инфраструктурата и свързаността, екологията, образованието и социалните дейности, културата и туризма. Ключови обекти през 2022-а година: Dоизграждане на новата ВиК-мрежа под бул. „България“ и цялостното му преасфалтиране. Реконструкцията на кръстовищата до „Беляковско шосе“ и Летния театър“. Завършване на пешеходния надлез над ул. „Магистрална“ и на двата буферни паркинга. Старт на изграждането на дългочаканите улици в кв. „Бузлуджа“ – „Иван Хаджидимитров“, „Народни будители“, „Димитър Благоев“, ул. „Козлодуй“, това написа в профила си във Facebook инж. Даниел Панов, председател на УС на НСОРБ и кмет на община Велико Търново.
 
"Сред дейностите са също: Подмяна на ВиК-мрежите под улиците „Димитър Найденов“, „Сливница“, „Теодосий Търновски“, „Ксилифорска“ и др. в кварталите „Света гора“ и „Асенов“, под ул. „Опълченска“, които впоследствие ще бъдат и цялостно преасфалтирани, смяна на 1600 лампи с LED; обновяване на междублокови пространства в кв. "Колю Фичето" - в района на ул. "Полтава", "Цар Симеон Велики", "Петър Матанов" и др, монтирани ще бъдат всички компоненти на информационните системи за градски транспорт и паркиране", посочва още той.
 
"В сферата на образованието:  саниране на ОУ „Петко Р. Славейков“; основен ремонт на част от ПМГ „Васил Друмев“ за едносменен режим на обучение, реконструкция на покрива на ДГ „Соня“; нови настилки на тенис-кортовете до Спортната зала; завършване на обновяването на физкултурния салон в Дебелец и др. Основен акцент е и проектирането на новата детска градина в кв. „Картала“ и според хода на съгласуването – старт на изграждането й. Нов атракцион – асфалтов пъмп-трак, също е приоритет в програмата. Ремонти на детските ясли „Пролет“ и „Слънце“, както и основни ремонти на съществуващи сгради за нови социални услуги са акцент в тази сфера", пише Панов.
 
"Инвестициите за насърчаване на културния туризъм и за облика на Велико Търново като целогодишна туристическа дестинация предвиждат разширяване на Мултимедийния посетителски център и оформянето на нови експозиции, както и реконструкция на Музей „Възраждане и Учредително събрание“.Над 1 милион лева ще бъдат вложени в облагородяването на населените места в община Велико Търново – въпреки кризите 500 000 лева отново е фондът „Местни инициативи“ за проекти в населените места, още 300 000 лева са по инвестиционната програма, а над 200 000 лева – от приходите от продажби на общинско имущество.В сферата на екологията – още през април по кварталите ще бъдат организирани мобилни пунктове за разделно събиране на отпадъци, които са свързани с новата специализирана площадка в „Дълга лъка“. В ход е подмяната на 600 съдове за смет в целия град и в общината. Планирани са и няколко измивания на улиците, първото от което вече започна. Инвестиционната програма е на обща стойност 50,8 млн. лева, голям процент от които са осигурени и договорени", споделя кметът на Велико Търново.