Новини

Инж. Стефан Чайков, председател на УС на ББК "Пътища": Явно депутатите се нуждаят от обществен натиск, за да изпълняват гражданския си дълг

Държавата повече от 6 месеца не предприема нищо. След проваленото решението от миналата седмица относно това, което предложи Министерство на регионалното развитие и благоустройството, да се разплатят 50% от дължимите суми към фирмите и да се даде възможност на Агенция „Пътна инфраструктура“ да възлага по старите договори дейности за поддържане на пътната инфраструктура, това беше единственото очевидно решение. Явно депутатите се нуждаят от обществен натиск, за да изпълняват гражданския си дълг. Това заяви председателят на УС на ББК "Пътища" инж. Стефан Чайков пред в. "Строител" по време на Националния протест на браншовата организация пред Народното събрание. 

"Фирмите в момента са доведени до ръба на фалита", подчерта още той.

"Не мога да предвидя каква ще е днес реакцията на Парламента и Министерски съвет. Ние отправихме няколко пъти писмена покана към Министерство на финансите и министър-председателя за среща. До този момент сме се виждали само с министър Караджов и ръководството на АПИ", каза инж. Чайков.

"Не виждам експертиза в Народното събрание, която да може ефективно да провери сертификатите, които са подписани и одобрени от пътната администрация още миналата година. За нас това не е работещо решение и е още един опит за протакане", сподели председателят на УС на ББК "Пътища".

"Не мисля, че е възможно да се изпълнят и 3000 км. ремонти през 2022 г., за които вчера АПИ съобщи. Даже се съмнявам, че ще започне строителството по голяма част от тези обекти. Единствено около 1200 км. е предвидено да се извършат превантивни ремонти. Те биха могли да се изпълнят ако НС даде възможност на АПИ да бъдат възложени и да се започне работа по тях", коментира той.