Новини

УС на ББК "Пътища" получиха уверение от премиера Кирил Петков, че до 30 юни ще им бъдат изплатени всички дължими суми

Проведохме задълбочен, повече от половин час, разговор с премиера. Обсъдихме доста от проблемите в бранша. Получихме отговори, които на този етап изглеждат задоволителни, но все още са на фаза обещания. Знаете, че не е миналата процедурата в Народното събрание. Има и последващи действия от страна на държавната администрация, така че да можем максимално бързо да получим първите 650 млн. лв., които са обещани. Бяха коментирани конкретни срокове и процедури за изплащането и на останалите пари, които се дължат към 31 декември, както и по какъв начин ще продължат дейностите по ремонтите през тази година, също и нови поръчки и възлагания към пътностроителните фирми. Това заяви председателят на УС на ББК "Пътища" инж. Стефан Чайков след среща на браншовата организация с премиера Кирил Петков.

"Новото е, че получихме конкретика в срокове, които са ни казани. Сроковете са в съответствие със споразуменията, които сме подписали през изминалата година, а именно до 30 юни да си получим всички пари. Получихме такова уверение, както и, че ще можем да поддържаме непрекъснато оперативна връзка, включително и лично с премиера Кирил Петков", поясни той.

"Крайната проверка желанието е да се направи от Антикорупционната комисия в Парламента, но въз основа на технически доклади, подготвени от комисията, която вече работи почти 2 месеца. Получихме уверение, че тя ще приключи работата си до 7 май. Когато Комисията каже, че докладите на комисията са изрядни правителството ще може да извършва плащания по тях", коментира инж. Чайков.

"Ние и сега твърдяхме, че не сме доволни за изплащане на само 50%, но коментирахме причините, за които правителството иска да извърши проверките. Ние сме спокойни за това, което сме правили и се съгласихме за процедурата, която беше предложена, с ангажимента на правителството до 30 юни да получим остатъка от парите", допълни той.

"Оставаме в протестна готовност, но сме предупредили, че ако не срещнем ускоряване на процедурите сме готови на протестни действия, дори и безсрочни стачни действия, но в сряда няма да протестираме", подчерта инж. Чайков.