Новини

Китайският петролен гигант се изтегля от САЩ и Великобритания

Със събитията свързани с военния конфликт в Украйна, и това каквото се случва с активите на руски компании и физическите им лица в Западна Европа и САЩ, китайските бизнесмени започнаха да обмислят съкращаването на големите си проекти в редица страни.

Така например, китайската национална офшорна петролна корпорация (CNOOC), която произвежда петрол, включително в Мексиканския залив и Северно море, и разработва катранени пясъци в Канада, се готви да продаде активите си, разположени в Обединеното кралство, САЩ и Канада, съобщава Ройтерс.

Според информация, получена от източници на агенцията, компанията вече е изправена пред трудности при осъществяване на бизнес в западните страни. В случай на напускане на този пазар китайската компания планира да прехвърли ресурсите в Африка и Латинска Америка.

CNOOC е третата по големина китайска енергийна компания. Управлява се от правителството чрез дъщерно дружество, регистрирано в Хонконг. CNOOC навлиза на вътрешните пазари на други страни чрез придобиване на национални компании, какъвто беше случаят например с канадската Nexen. Освен депозити в западните страни, фирмата има активи в Австралия, Индонезия, Кения и Нигерия.

Не може да се прогнозира със сигурност как оттеглянето на китайците от западния пазар ще се отрази на икономиките на тези страни, но самият факт на такова оттегляне може да провокира по-малките китайски компании да се откажат от партньорствата със САЩ и техните съюзници. Примерът на Русия, която загуби част от своите активи и златни резерви в чужбина, кара други страни, включително Китай, да търсят алтернативи на западните пазари и банки.

Cross.bg