Новини

Регионалният министър: От неразбирателството в коалицията губят гражданите

В предаването „Панорама" по БНТ Гроздан Караджов, каза че губят гражданите, които пътуват по българските пътища от това, че има неразбирателство в коалицията. „Има криза на управляващите в коалицията. Тя не е способна да взима решения и резултатът е този. Не се взе решение по един консенсусен въпрос, по който трябваше и опозиция, и управляващи да са на едно мнение в залата."

Въпросът не е за парите на фирмите, бях много изненадан, когато дебатът се въртеше около плащането на парите, а фокусът беше да се даде възможност на АПИ да си върши работата, обясни Караджов. „Тя е в юридически капан, това е една правна несигурност, не е ясно, ако разпишат ново възлагане, дали няма да влязат в затвора. И затова те не подписват възлагане. Последиците са - нито един ремонтиран път, нито една сложена мантинела".

Тук не става дума за ин хаус договорите, а става дума за текущите ремонти, тези договори не са незаконни, точно обратното - те са си законни, допълни още Караджов. „Но е трябвало да се възлага до 711 милиона, плюс 50%, а е възложено за 3,3 милиарда. Това е казусът, ето затова не може да се възлага повече. Допълнително утежняващо обстоятелство е, че те са били прекратени през октомври миналата година".

Ако този казус не се реши, мисля че хората ще излязат на протести, категоричен е Караджов. „Никой не казва Караджов е виновен за тези неща. Всички казват има проблем, просто трябва да намерим доброто решение, зад което да застанат 50% от депутатите".

Аз не участвам в коалиционните формати на разговори, нито съм в ръководството на ИТН, тяхна номинация съм, но не участвам във взимането на политическите решения, заяви Караджов. „От ИТН пазят хората си и отстояват идеите си докрай".

Теоретично всяка една от темите - и Македония, и Украйна, без пътищата, може да изиграе роля за провал на коалицията, смята Караджов. „Да, те са червени линии, те са сериозни маркери за всяка една от партиите. Но от друга страна, мисля че след 10-тина години, които прекарахме в унитарна яснота, мисля че това нещо е по-скоро глътка въздух. Да, вреди на усещането за стабилност, но поне към момента не виждам задаваща се скорошна такава, както казахте, срутване на коалицията".

Cross.bg