Новини

Русия предупреди САЩ с "непредвидими последствия" заради оръжията за Украйна

Русия е предупредила Съединените щати и други държави, че ще има "непредвидими последствия", ако Вашингтон и НАТО продължават да въоръжават Украйна, информира "Вашингтон пост", позовавайки се на дипломатически документ, изпратен от руските власти, съобщава БНР.

Информацията бе потвърдена от руска страна. Говорителят на външното министерство Мария Захарова посочи пред агенция Интерфакс, че Москва е поискала от Съединените щати и съюзниците им "да спрат безотговорната милитаризация на Украйна".

По-рано американският президент Джо Байдън одобри сериозно разширяване на обхвата на оръжията, предоставяни на Украйна. Новата помощ на стойност 800 милиона долара включва дронове за брегова охрана, бронирани бойни машини и противотанкови оръжия.

Германия ще отпусне повече от 1 милиард евро военна помощ за Украйна, на фона на твърденията на Киев, че не получава достатъчна подкрепа от Берлин. Средствата ще бъдат включени в допълнение към бюджета за тази година и ще бъдат използвани основно за осигуряване на военна техника.

ООН призова да бъде осигурен достъп до украинците, блокирани във военните зони с цел осигуряване на храни за тях. От Световната програма по прехраната съобщиха, че от началото на войната е била доставена помощ за 1,4 милиона души в Украйна, но организацията се нуждае от безопасен коридор за изпращане на храни за 2,3 милиона души. Екипите на Световната програма по прехраната не могат да достигнат до обсадения Мариупол, както и до подложения на тежки бомбардировки Николаев.

Зеленски за жертвите

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че около 2,5-3 хиляди украински военни са загинали до момента във войната с Руската федерация, предаде БТА. За сравнение, броят на руските военни, които са загинали досега, е около 19-20 хиляди, посочи още украинският президент.

В Интервю за Си Ен Ен. Зеленски добави, че около 10 хиляди украински военни са ранени и че "трудно да се каже колко от тях ще оживеят", предаде агенция Униан. Той отбеляза, че броят на цивилните жертви е по-трудно да се изчисли.

"Много е сложно да се говори за цивилните, тъй като в южната част на нашата страна, където градовете и селата са блокирани - Херсон, Бердянск, по на изток Мариупол, и района на изток, където се намира Волноваха - ние просто не знаем колко хора са загинали в тази зона, която е блокирана", заяви Зеленски.

Вчера украинската полиция съобщи, че в района на столицата Киев са открити телата на над 900 цивилни, повечето от които са били застреляни.