Новини

Утре ще се проведе извънредно заседание на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, на която ще разгледат проектите на ПП и ИТН относно разплащането към пътностроителните фирми

Утре ще свиквам извънредно заседание на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, на която ще бъда разгледани предложенията за  Проект за решение за предприемане на действия от Агенция „Пътна инфраструктура“ за осъществяване на дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа. Това съобщи председателят на Комисията Насимир Ананиев по време на брифинг в Министерски съвет.

"Ще излезем и с доклад и се надявам до края на седмицата да бъде разгледано и в Народното събрание. Трябва да се търси консенсус около самата формула по какъв начин ще бъде разплетен този възел. За нас от „Продължаваме промяната“ е ключово да има контрол върху изплащането на средствата и да се гарантира публичния ресурс, защото той е на всички данъкоплатци", каза още той.

"В момента имаме едни фирми, които отказват да работят, имат да получават пари. Някои от тях с право, за други не сме сигурни, защото все още тече проверката на междуведомствената комисия. Няма окончателен доклад. Ние сме притиснати от обстоятелствата, като време, като ремонти, които не се случват. Предстои и летния сезон", заяви Ананиев. 

"Надявам се тази седмица да се реши проблемът, но това не значи, че утре ще се оправят дупките. Тепърва ще трябва да се започне. Ние се опитваме да намерим решение. Има предложения за такова, въпросът е да има мнозинство в парламента зад него, за да може да се случи", подчерта той.

"Лично аз смятам, че миналата седмица имаше много емоция, която повлия на решението. Трябва да действаме прагматично, тъй като имаме конкретен проблем. Надявам се да има повече разум от страна на народните представители", коментира Настимир Ананиев. 

Извънредното заседание на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление ще се проведе утре от 13:15, като в дневния му ред са предвидени 4 точки. 

Като първа депутатите ще гласуване законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния печат и националното знаме на Република България, № 47-254-01-20, внесен от Елена Гунчева и група народни представители на 23.02.2022 г.

Втора точка е Доклад за дейността на омбудсмана на Република България през 2021 г., № 47-239-02-10, внесен от Омбудсмана на Република България на 31.03.2022 г.

В дневния ред на заседанието влиза и представяне, обсъждане и гласуване на Проект за решение за предприемане на действия от Агенция „Пътна инфраструктура“ за осъществяване на дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа, № 47-254-02-46, внесен от Настимир Ананиев, Йордан Терзийски, Мирослав Иванов и Зарко Маринов на 15.04.2022 г..

Четвърта точка е  представяне, обсъждане и гласуване на Проект за решение за предприемане на действия от Агенция „Пътна инфраструктура“ за осъществяване на дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа, № 47-254-02-45, внесен от Тошко Йорданов и група народни представители на 15.04.2022 г.