Новини

Проведе се дискусионния форум „Безопасност в тунелите при строителство и експлоатация"

BAU Academy, обучителна структура и комуникационна платформа, която помага за въвеждането на иновативни технологии в строителството, беше организатор на  дискусионния форум „Безопасност в тунелите при строителство и експлоатация". В него участваха строители, проектанти, пътно-строителни компании, строителен надзор, представители на държавни институции, браншови организации и експерти в областта за поставяне и дискутиране на казуси от практиката, на системите за безопасност,  за актуализация на нормативната наредба и представяне на технологични системи от компании- производители на съответната техника. 

Сред участниците и гостите на форума имаше засилено присъствие на представители на академичното общност.  Сред тях бяха проф. д-р инж. Стоян Братоев- изп. директор на „Метрополитен” ЕАД, проф. д-р инж. Чавдар Колев- ВТУ „Тодор Каблешков”, проф. д-р инж. Румен Миланов- УАСГ, проф. д-р инж. Михаил Михайлов- МГУ „Св. Иван Рилски”, доц. д-р инж. Марио Гълъбов- НКЖИ, д-р инж. Христо Грозданов- УАСГ и управител на Института по транспортна инфраструктура. Във форума взе участие и Диана Русинова- председател на Европейския център за транспортни политики.

В своята презентация проф. Братоев обърна внимание на различните методи за строителството на тунели и метростанции. „Метрото в София има вече 52 км трасета, от които 5 км са надземни, а останалите са в тунели, като 2/3 от тях са изграждани по открит способ, или т.н. „милански способ”. 

Специално за в. „Строител” проф. Чавдар Колев сподели част от своя практически опит и теоретични познания. „За безопасността по време на строителството на тунели можем да се позовем и на доста новости и иновации, които са въведени в много страни от Европа. Отлично впечатление ми направи презентацията на инж. Кунчо Вутев от „Sika България” за приложението на пръскания бетон с фибри в тунелното строителство. Това именно е един от ключовите елементи по отношение на безопасността на работа при изграждането на тунелите”.

„Надявам се подобни форуми да бъдат реална стъпка към създаване на една академия по специализирано говорене с участието на хора от практиката, на представители на научните среди и на държавната администрация по конкретни целеви теми”, спиодели д-р инж. Христо Грозданов.

Участниците се обединиха около идеята такъв форум да стане регулярна практика по отношение на безопасността по пътищата на страната и в тунелното жп и пътно строителство.