Новини

Промени в обучението на младите шофьори, отнемане на книжки и цивилни полицаи по пътищата

Промени в обучението на младите шофьори, отнемане на книжки и цивилни полицаи по пътищата.

Това са предложенията на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата" за справяне с черната статистика у нас Могат ли да шофират младите хора и защо с над 30% са се увеличи загиналите при катастрофи за първите три месеца на годината в сравнение със същия период на 2021, темата коментира Димитър Илиев, рали шампион и зам.-председател на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата". В студиото на “Събуди се” Илиев предложи няколко промени за справяне с черната статистика по пътищата.

Могат ли да шофират младите хора и защо с над 30% са се увеличи загиналите при катастрофи за първите три месеца на годината в сравнение със същия период на 2021, темата коментира Димитър Илиев, рали шампион и зам.-председател на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата".

В студиото на “Събуди се” Илиев предложи няколко промени за справяне с черната статистика по пътищата. 

“Това, което може да се направи е да се промени методиката и концепцията за обучение на младите хора. Има страхотни практики от други държави, като например - контрол върху изпита. През него трябва да минават само хора, които наистина имат умения. Другото  много важно е да се въведе 2-годишно временно свидетелство. През този период, ако шофьорът направи 1 по-голямо или 2 по-малки нарушения, тези 2 години започват да текат отново. Ако пак направи подобни нарушения- книжката му се взима и той отива на транспортно-психологическа консултация, където му се обяснява какъв е рискът на пътя”, обясни Илиев.