Новини

Вицепремиерът Гроздан Караджов: Държавата дължи над 130 млн. лв. на фирмите, които работят по ин хаус договори

Средствата за магистрала „Хемус“ за тази година бяха умишлено оставени като нулеви, защото се очаква разрешение на заплетения казус с инхаус договорите, заяви в ефира на БТВ министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов. По думите му държавата дължи над 130 милиона на фирмите, които работят по ин хаус договори, като това са участници не само в строителството на АМ „Хемус“, а и на скоростния път Мездра – Ботевград.

"Работим върху вариант, при който да се трансформират тези договори от инхаус в истински строителни договори", отбеляза още Караджов.

"Инхаус договорите са със спорно законово състояние. Трябват ни истински строителни договори, при които изпълнителите, тоест строителните фирми, които и сега работят върху автомагистрала „Хемус“, ще носят гаранцията за построеното“, обясни министър Гроздан Караджов.

„Иначе в момента държавата си плаща, държавната фирма „Автомагистрали“ проформа се води изпълнител на строителството - тоест пак държавата носи всички гаранции за пътя. Един да работи и строи, а друг да носи гаранциите, и то това да сме пак ние данъкоплатците, не ми се струва изгодно и целесъобразно“, коментира той.

Според него всичко е много неприятно маскирано и не докрай юридически правилно. „Няма как да продължим по този юридически неиздържан начин да строим автомагистралата“, заяви Гроздан Караджов.