Наука

Студентският съвет при УАСГ раздаде Годишните академични награди ХАОС

Вестник „Строител“ бе медиен партньор на инициативата

Студентският съвет (СС) при Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) проведе по изключително провокативен начин Годишните академични награди ХАОС. Единственото по рода си събитие се състоя на 18 май в Аула „Максима” на висшето училище, като за пореден път залата бе изпълнена до краен предел. Наименованието на отличията бе ХАОС 23 „УМБАЛ УАСГ - Маските падат“. Вестник „Строител“ бе медиен партньор на инициативата.

На събитието, на което бяха наградени преподаватели, студенти и служители в УАСГ в различни категории, се откроиха специално създадените и умело режисирани видео клипове и артистичната игра на „лекари и сестри” от въображаемата Университетска многопрофилна болница за активно лечение УАСГ.

Освен раздаването на призове ХАОС студентите изразяват своето мнение по важни въпроси, касаещи образованието и проблемите, които те срещат.

Организаторите на Годишните академични награди ХАОС


Ето и пълния списък на наградените:

 • „Д-р Любов“ – проф. д-р инж. Милчо Лепоев – преподавател сваляч
 • „Крилата фраза“ - проф. д-р инж. Васил Кърджиев: „Архитектът, като „реже”, гледа надолу, защото го е срам от това, което прави“
 • Награда за любим преподавател на Строителния факултет „Арматулог на годината” – проф. д-р инж. Пламен Чобанов
 • Награда за любим преподавател на Хидротехническия факултет „Хидропед на годината“ - ас. инж. Борислав Инджов
 • Награда за любим преподавател на Факултета по транспортно строителство „Пътолог на годината“ – проф. д-р инж. Стойо Тодоров
 • Награда за любим преподавател на Архитектурния факултет „Архирург на годината“ – доц. д-р арх. Стефан Аспарухов
 • Награда за любим преподавател на Геодезическия факултет „Теодолог на годината“ – гл. ас. д-р инж. Евгени Кръстанов
 • Награда за най-късащ преподавател „Скалпел на годината“ – проф. д-р инж. Иван Марков
 • „Любим” служител“ – Настя Попова – канцелария Архитектурен факултет
 • „Най-отсъстващ“ преподавател – доц. д-р инж. геол. Ася Божинова-Хаапанен

 

Специални отличия:

 • „Заверка на годината“ – проф. д-р инж. Иван Марков – за цялостен принос към дейността на СС при УАСГ
 • „Д-р ХАОС“ за съхраняване на традицията за провеждане на Годишни академични награди ХАОС и цялостен принос за реализиране на събитието – Лъчезар Юруков – студент, сценарист и Александрина Цветкова – студент, сценарист    

Емилия Хинкова, председател на Студентския съвет при УАСГ: Маските падат, но това, което ни дава университетът, остава

Искаме да покажем колко важно е преподавателите да са колоритни личности, за които работата е призвание

Г-це Хинкова, хаос има много нюанси в българския език – хаотичност, безредие, безпорядък, бъркотия, обърканост, дори галиматия, но никое от изброените не може да се „пришие” към работата на един от най-авторитетните технически университети у нас – УАСГ. И все пак ХАОС се появи отново след двегодишното прекъсване заради пандемията.

Ще добавя още едно значение на думата. ХАОС са годишните академични награди, на които студентската общност на УАСГ присъжда своите отличия на преподавателите и служителите в университета. Преди СС да определи призовете, правим проучване – анкета сред учащите във висшето училище. Така се оформят и съответните категории – за любим преподавател от петте факултета, за най-късащ на изпитите преподавател, за „любим” служител в администрацията и т.н. Също така награждаваме и студенти, победители в различните спортни турнири.

Тази година Студентският съвет е определил и няколко специални награди?

Да, вестник „Строител“, който е медиен партньор на ХАОС, разбра преди всички, че ще има специални призове. Единият е „Заверка на годината”, който е своеобразна оценка за цялостен принос към висшето образование по строителство, архитектура и геодезия, Тази година я присъждаме на уважавания от академичната и студентската общност проф. д-р инж. Иван Марков, ректор на УАСГ.

Другото специално отличие е „Д-р ХАОС”, коeто връчваме на нашите наистина заслужили сценаристи на събитието, тъй като идеята на мероприятието за 2022 г. като заглавие и тематика на наградите е ХАОС 23 „УМБАЛ УАСГ – Маските падат“. Наградите на СС винаги се реализират по определена тематика. Тази година ги посветихме на изключително уважаваната от всички лекарска професия и на цялото медицинско съсловие.

А защо „Маските падат”? Какво е символичното значение на това словосъчетание?

Най-общото е, че ковид пандемията изглежда премина и ние можем да се върнем в обичайната си битност на студенти. С много лекции и упражнения, със сложни изпити, с нарастващи знания, но и със свободното време на студентската младост, което ние знаем добре да използваме.

Маските паднаха, ние отново сме тук, в нашия университет, в предпочитаната присъствена форма на обучение. Това искаме да заявим открито и високо от трибуната на ХАОС 23. Защото Университетът по архитектура, строителство и геодезия бе сред първите висши училища, които успяха да върнат присъствената форма веднага с отпадането на ограниченията със съответната заповед от Министерството на здравеопазването.

Вие вече преполовихте обучението си в УАСГ – в края на IV курс сте, специалност „Строителство на сгради и съоръжения“ - англоезично обучение. В състояние сте да прецените дали строителен инженер, архитект или геодезист може да се изгради в университета без личното обаяние на преподавателите.

Вашият коментар е точно попадение. Затова имаме категории „Любим преподавател”, защото искаме да покажем колко важно е за нас преподавателите да са колоритни личности, с чар, за които работата в залите е призвание. Самата аз имам една лекция в четвъртък в 8.00 ч. и независимо че понякога ми е трудно да ставам, всеки път съм навреме, защото много харесвам предмета „Сеизмично въздействие на стоманените конструкции”, който води проф. Борислав Белев.

Проф. д-р инж. Борислав Белев, проф. д-р инж. Николай Рангелов от катедра „Метални, дървени и пластмасови конструкции” и много други преподаватели от УАСГ са гостували на страниците на в. „Строител“.

Чудесно е, че изданието кани хората, които ни обучават. Разбира се, това е повече от закономерно, имайки предвид взаимодействието, което в. „Строител“ и УАСГ са изградили през годините.

След дипломирането си в англоезичното обучение вероятно ще търсите професионална реализация в чужбина?

Не. По никакъв начин. Езикът ще ми помогне по-добре да се реализирам в България и вярвам, че тук има много потенциал, но е въпрос на желание и амбиция.

За финал как бихте определили Годишните академични награди ХАОС?

Израз на креативност, който отразява студентското мнение и също насърчава младите хора да бъдат активни, за да създадат една по-сплотена и интересуваща се студентска общност.