Новини

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов отхвърля сегашния проект за изграждане на АМ "Струма" през Кресненското дефиле

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов отхвърли сегашния проект относно изграждането на АМ "Струма" през Кресненското дефиле, при който едното платно на магистралата минава през дефилето, а другото - по обходно трасе извън него. Според него проектът застрашава екологията в региона и нарушава европейското законодателство, съобщава БНТ.

Той заяви, че се водят интензивни разговори с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и че очаква да се извърши обективна оценка на трите варианта за трасе и да се реши кой от тях е най-целесъобразен и няма да е в нарушение на европейските и екологичните норми.

"Не е ясно дали другите проекти са по-скъпи, защото нямаме обективна оценка. Освен това - какво значи скъпо? Скъпо, спрямо евросредствата, които ще получим, или скъпо, спрямо парите от националния бюджет? Трябва равностойна оценка и да се вземат предвид околната среда, пътната безопасност", заяви той.

Борислав Сандов защити решението на мнозинството в Народното събрание, с което се връща съдебният контрол чрез втора инстанция на Оценката за въздействие на околната среда за обекти от национално значение. Според него това няма да забави драстично строителството, а ускоряването на проектите може да се случи чрез промени в други процедури.