АМ "Струма" лот 3.2

Вицепремиерът Гроздан Караджов: Има 3 сериозни риска, които могат да бутнат правителството - договорите за текущ ремонт и поддръжка на пътищата, инхаус договорите за АМ "Хемус" и довършването на АМ "Струма"

В моята сфера има 3 сериозни риска, които могат да бутнат правителството - договорите за текущ ремонт и поддръжка на пътищата, инхаус договорите за АМ "Хемус" и довършването на АМ "Струма". Това заяви в сутрешния блок на BTV вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, съобщава 24 часа.

Той и екипът му предстои да се срещнат с представители на Министерството на на околната среда и водите по повод АМ "Струма". "Причината е, че в момента има опасност довършването на магистралата да бъде отложено за след 2030 г., ако държавата не довърши строителството през Кресненското дефиле до октомври, когато пък изтича срокът на Оценката за въздействие на околната среда (ОВОС)", каза той.

"Не сме се разбрали с превозвачите. Важно е да се води диалог и да се търси компромис, но ще внесем предложението те да плащат за второкласните пътища. Увеличение на толтаксите също ще има, но то ще е на етапи. Видно от разчетите е, че това, което те са платили през миналата година - 160 млн. лв, от догодина ще платят над 400 млн. лв.", обясни вицепремиерът.

"Много пъти сме доказвали, че това няма как да се отрази инфлационно, защото цената ще се отрази на стоките с 0,0001% от стотинката. Справедливо е тези, които ползват пътищата, да плащат", категоричен бе Караджов.