Новини

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Малко е да се каже, че в момента местната власт е най-важната власт в страната

Малко е да се каже, че в момента местната власт е най-важната власт в страната. Грешка е, че камерите стоят далеч от общините. Всички знаем, че когато имаме проблем, винаги търсим решение от кмета. Тази житейска истина трябва да бъде добре разбирана от всички власти в страната и те да имат съзнание да помагат на местната власт, особено в период на кризи. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на общото събрание на НСОРБ.

Тя посочи, че ситуацията е достатъчно тежка и е добре да се решава какво предстои и как всички да си помогнат, за да се справи страната добре.

„Заради кризата и наболелите проблеми аз ще маркирам само пет основни теми, с които се сблъсква всеки гражданин. Вашето значение за тяхното решаване е много важно. Първата тема е актуализацията на бюджета. Българските общини не са партньор на правителството, не защото не искат, а защото централната власт не иска да се допита какво е вашето мнение. Отчитам това като грешка, защото няма по-добри екипи по местните власти. За съжаление в проекта за актуализацията на бюджета не виждам мястото на българската община“, посочи Йотова.

Втората важна тема, според нея, е по отношение на оперативните програми. „Много закъсняваме. Това говори, че първите проекти по период 2021-2027 ще може да се реализират едва през 2023 г. Третият пункт е НПВУ- грешка е, че централната власт не пожела да намери своя партньор в лицето на общините. И сегашният проект на НПВУ е дава възможност за местните власти, но те не бяха припознати като партньор“, каза още вицепремиерът. Тя изказа благодарност към местните власти за начина, по който са се справили с проблема с бежанците от Украйна.

„Нямахте нужда от видеозаписи, а от това да помогнете на хората, които бягаха от войната. Сигурна съм, че ще се справите и въпреки централната власт. Много ми се иска да дочакаме момента, когато ще заработи комисията за промяна на Конституцията, за да се стигне до истинската децентрализация на местната власт“, посочи още вицепрезидентът.