Новини

България ще получи над 17 млрд. евро от кохезионните фондове на ЕС за развитие на регионите в периода 2021-2027 г.

Политическите крамоли не трябва да спират работата за развитието на страната ни. С еврокомисаря по сближаване и реформи Елиза Ферейра посетихме най-бедния регион в страната – Видин и обсъдихме развитието на инфраструктурата в България. Това написа в профила си във Фейсбук вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

"
България ще получи над 17 млрд. евро от кохезионните фондове на ЕС за развитие на регионите в периода 2021-2027 г., което е рекорден бюджет, посочи еврокомисарят", посочва още той.

"Напълно съм съгласен, че инвестициите трябва да се приоритизират, за да бъдат ефективни", подчертава Караджов.
 
"По програма „Развитие на регионите“ има 600 млн. лв. за Северозападния район, които ще се разпределят на конкурентен принцип. Видин има огромен потенциал за развитие на туризма заради богатата история, култура и традиции. По-добрите пътища и скоростен влак ще променят значително облика на региона и перспективите пред него и всички ние трябва да работим за това. Представих на еврокомисаря и плановете за доизграждане на магистрали и републикански пътища, необходимостта от рехабилитация на ВиК мрежата и нуждите на общините за финансиране на базисната инфраструктура. Във Видин говорихме за възможността за нова магистрала, която да свърже Западна Европа с Атина през Дунав мост 2. Трябва да се изградят около 200 км участъци в Румъния и в България заедно тунел под Петрохан и завършване на липсващия участък от „Струма“ в Кресненското дефиле. Това ще бъде най-прекият път към пристанищата на Бяло море и към проекта имат интерес Гърция и Румъния. Еврокомисар Ферейра приветства идеята и ни насърчи трите държави да работим за общия проект и за осигуряване на финансиране.  Комисар Ферейра призова да работим за подобряване на инфраструктурата, но и за модернизиране на образованието, иновации, икономика с висока добавена стойност, туризъм", пише още министърът.