Новини

Иван Ченчев, БСП: Актуализацията на бюджета е изключителна важна, тя трябва да се случи

„Ситуацията не е добра за България и бързо трябва да се излезе от нея. Най-малкото с подкрепа на бюджета, това е изключително важно и трябва да се случи. Иначе няма да има актуализация на пенсиите, няма да има данъчни облекчения за младите семейства, няма да  има повече пари за ваучерите за работниците.“ Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ и председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Иван Ченчев в ефира на БНТ.

По думите му, докато има шанс, левицата ще настоява актуализацията  на бюджета да се случи, защото това са “нашите български граждани“. „Не става дума за власт и позиции, а за българските граждани. Винаги е ставало дума за тях, но някои играчи подходиха по друг начин и хвърлиха държавата в хаос. Това са например “Има такъв народ“ или остатъците от него. Има ли изобщо такава партия, защото не може в такава ситуация, в застигащите ни кризи, на фона на война, ти да хвърлиш държавата в хаос. По-безотговорно нещо от това аз не се сещам, всичко е заради егото, което пък опира до пари. Всеки час нещо ново, което да дестабилизира коалицията, управлението и плановете, които има това правителство“, коментира депутатът от левицата.

Ченчев обясни, че коалицията е била стабилна като решения, които е взимала и като разбирателство за това какво трябва да се прави, а единствената грешка, която отчита, е липсата на достатъчно добра комуникация помежду им.

„Сега за този хаос някой трябва да носи отговорност. Истината е, че ние разделихме хората не на две, а на много повече. Именно заради това, което се случва по диванчетата или в тъмните стаи. Аз съм присъствал на коалиционните съвети и това, което се говори, е истина“, заяви социалистът и допълни: „Истина е и това, че искаха допълнителни милиарди в “12 без 5“, как става това нещо?“, попита Иван Ченчев.

По повод предстоящата актуализация на бюджета той заяви, че между двете четения към момента само от ДПС има поне 130 предложения. „Това е почти нов бюджет, това не е добре за хората“, смята депутатът от БСП и отново призова за разум и съгласие по отношение на бюджета.

„В този хаос може ли някой да гарантира какво ще се случи, ако има нови избори? Може ли някой да гарантира, че ще има парламент и правителство? Ами ако пак влезем в новата година (2023 г.) без бюджет?“, попита Иван Ченчев.

В предаването “Денят започва“ социалистът заяви, че във връзка с вчерашните събития е очаквал президентът Радев да направи изказване в българския парламент. „Очаквах да призове за единение, защото това е най-висшият законодателен орган. Това не се случи“, посочи той и продължи: „Има Конституция и там ясно е разписана каква е ролята на президента. Ние ще участваме в преговори, когато бъде връчен първият мандат, ако ни поканят от “Продължаваме промяната“. Вторият мандат няма да го коментирам, той ще се връчи на ГЕРБ. Кой ще вземе третия зависи от президента и това е неговата роля - балансирано да помисли къде ще отиде той“, обясни Ченчев и допълни, че едва тогава БСП ще вземе решение като партия, която има своите колективни органи.

„Ние разчитаме на диалогичност, винаги сме били такива. Не можем да преговаряме с модела на задкулисието. 6 години водихме тази битка, ядохме много шамари за тези наши позиции, но ние заговорихме и за паралелна държава, и за дълбока държава, и за изтичащи милиарди“, припомни депутатът  от левицата. „В политиката трябва да има диалогичност”, категоричен е социалистът и допълни: “Има такъв народ“ многократно казаха, че не искат избори сега, така че да ги видим дали ще проявят разум, но не знам какво трябва да направят, за да им повярваме“, заключи Иван Ченчев.