Новини

Божидар Божанов: Нов вот не е най-доброто за България

Една от опциите на „Демократична България" е да се яви заедно с „Продължаваме промяната" на евентуални предсрочни избори. Ще го решим с оглед на наличните данни и на вътрешни дискусии. Това каза министърът на електронното управление Божидар Божанов в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Коалиция „Демократична България" не се страхува от нови избори, заяви той. Нещо повече, тяснопартийният интерес минава през такива, смята Божанов. „Там ще можем да повишим резултата си най-вероятно. Но нов вот не е най-доброто за България", категоричен е той.

Ако се стигне до трети мандат и президентът го даде на ДБ, партията ще изпълни конституционните процедури, но за момента този казус не е обсъждан, отбеляза Божанов.

„Демократична България" би се включила във второ правителство на „Продължаваме промяната". Условията, при които това може да се случи, ще бъдат обсъдени с органите на партията и ще залегнат в коалиционното споразумение, както и досега.

ДБ е против подновяване на договора с „Газпром", обяви Божанов. „Ако имаме гарантирани доставки от другаде, с по-добра цена, това ще ни даде и по-добра преговорна рамка с „Газпром". Но червените линии не мисля, че сега е моментът да ги чертаем", коментира той условието за подновяване на договора с „Газпром", което БСП постави за участие в една бъдеща коалиция.

ДБ са твърдо за 100% машинно гласуване. Хартиеното гласуване по думите му позволява по-лесно да се правят старите схеми с купени и контролирани гласове. Една от причините за това е наличието на „тъмна" стаичка", заяви Божанов.

Коментар Божанов направи относно твърдения на ГЕРБ за опасност от манипулации на вота при електронно гласуване. „Когато ГЕРБ въвеждаха машинното гласуване, от ДБ искахме одит. Тогава ни отказаха. Машините няма да могат да се манипулират, колкото да иска някой да твърди, че като загуби изборите машините са виновни", заяви той.

Той коментира и проблемите с въвеждането на електронните направления, като те са свързани с конкретния софтуер или обучението. „Болничният софтуер по принцип не е достатъчно удобен. Това обърква лекарите най-вероятно. Той не се разработва от държавата, така че има малко какво да направим там. Грешките се използват, за да се подобри системата, но като цяло в общата си част тя работи и тя спестява хартии, злоупотреби", заяви Божанов.

Cross.bg