Новини

Драгомир Заков: На България й е необходима политическа стабилност

Поне още един месец ще бъда министър, има много неща, които трябва да се свършат. След това ще мисля за други опции като служебен кабинет. Но дали ще се стигне до такъв кабинет е още рано да се говори, първо трябва да се задвижи конституционната процедура. Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков в предаването „Неделя 150" по БНР.

На България в момента й е необходима политическа стабилност, категоричен бе той.

Според него решението на Народното събрание по темата „Северна Македония" е правилно и отговорно. „Но трябва да се свърши още работа, за да може решението да бъде устойчиво. Прекалената концентрация върху евроатлантическата интеграция на една държава е във вреда за целия регион Западни Балкани, защото има и други държави, които имат интерес от присъединяване. А ние се намираме в момент, в който имаме уникалния шанс да защитим нашия интерес", коментира Заков.

Модернизацията на армията е продължителен процес и трябва да се постави като стратегически приоритет увеличаването на бюджета за модернизация и създаването на фонд за натрупване на средства, за да има по-дългосрочен процес на тяхното планиране. „Не трябва да се дават пари на калпак, а пари срещу проекти, реформи и визия", подчерта военният министър.

Продължаващата война в Украйна създава военни, икономически, продоволствени, инфлационни рискове, заяви още министър Заков. „Но военни рискове спрямо нас не виждам. Определен сценарий би повишил рисковете - например разширяване на бойните действия на юг от Одеса. От войната в Украйна ще получим сериозни уроци. Може би в следващата година ще се наложи преосмисляне на проекта за модернизация на армията", добави военният министър.

Cross.bg