Новини

ДПС: Не може греховете на управляващите да се носят от опозицията

"Свалянето на това провалено правителство беше задължителна антикризисна мярка. Това беше логичният край на една власт, която се провали. Провалът обаче е за сметка на българските граждани, на бизнеса, на доверието в институциите. Част от греха на това правителство е засилване на разделението в обществото".

Това каза пред БНР Халил Летифов, зам.-председател на парламентарната група на ДПС. И допълни, че съставяне на нов кабинет в рамките на това Народно събрание е почти невъзможно.

"Какво би родило това Народно събрание при липсата на диалог. Не може никой с никого да не си говори и да твърдим, че може да се роди стабилно управление, което да се справи с кризите. Без диалог няма как да се решат кризите. Сегашните управляващи правят същото като ГЕРБ и ВМРО, дори повече". Летифов допълни, че изборите не са плашило, а изход: "Плашилото на изборите не бива да се размахва. Самочувствието, че политиката започва от днес и от нас, не го гледаме за първи път в българската политика. Логичният край на тези типове поведение е един и същ - провал".

Той цитира думи на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, че на България  е нужно ценностно мнозинство, което да се обединява от евроатлантическия път.На въпрос дали ДПС са склонни да се разделят с депутата Делян Пеевски, за да стане Движението приемлив партньор, той отговори:"Ще ми се Иво Прокопиев, менторът на "Продължаваме промяната", да се яви на избори и да седне на първия ред в Народното събрание, за да можем да си говорим директно с него, а не с неговите проксита.

Ще започне нормален диалог, защото ще водим разговора с премиера в сянка. Управляващите обаче не отварят тази тема - за кръга "Капитал" и за задкулисието, за тях тя не съществува. Въпросът е да отклонят фокуса върху опозицията. Не може греховете на управляващите да се носят от опозицията.

Разбирам уплахата им и плашилото, което се опитват да развяват за пореден път в лицето на г-н Пеевски". Летифов подчерта, че ДПС е направило своите предложения в актуализацията на бюджета: "Ще се стремим да намерим консенсус около предложенията, които според нас са необходими. Ще се опитаме да участваме в градивен дебат за съразмерна помощ в тези кризисни времена".

Cross.bg