Новини

Още десет български общини се присъединяват към Мрежата на Балканските градове В40

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу ще бъде на посещения в София на 28 юни 2022 г. по покана на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. В рамките на визитата Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) организира церемония, на която 10 български общини ще подпишат декларации за присъединяване към Мрежата на балканските градове В40.

 

Създадената през 2021 г. по инициатива на г-н Екремоглу организация, обединява 25 балкански града от 11 държави. Сред учредителите на Мрежата на балканските градове е кметът на община Кърджали и заместник-председател на УС на НСОРБ Хасан Азис. През месец декември 2021 г. ръководството на НСОРБ проведе работна среща с кмета Имамоглу, на която беше договорено включването и на други български общини.

 

В рамките на регионалните форуми, провеждани от НСОРБ през 2022 г. в страната, бе представяна новата организация на балканските градове, приоритетите и структурата на управление. Интерес за включване в организацията В40 са заявили общините: Столична, Бургас, Велико Търново, Пловдив, Димитровград, Троян, Раковски, Карлово, Сливен и Карнобат.

 

На символичната церемония, организирана на 28.06.2022 г. от 16,00 ч. в зала „Моцарт“ на хотел „Милениум“ /София, бул. „Витоша“№ 89В/ кандидат-членовете от България символично ще подпишат деклерации за присъединяване в присъствието на председателстващия Мрежата на балканските градове В40 кмет на Истанбул Екрем Имамоглу.