Новини

Тошко Йорданов, ИТН: Кирил Петков издава абсолютно незаконна заповед, която забранява на МРРБ и подресорните й фирми да се разплащат със суми над 900 хил. лв., без специално одобрение на правителството

Кирил Петков еднолично е създал корупционна среда в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, след като ние излязохме от кабинета.  Това заяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов по време на извънреден брифинг в Народното събрание.

"Знаете, че има пари за строителство на инфраструктура и ВиК. Целта е да се овладеят паричните потоци. Беше обвиняван Гроздан Караджов и индиректно „Има такъв народ“, че с парите, които има да се плащат, ще се правят далавери. Така и не успяха да обяснят как", каза той.

"Кирил Петков уволни всички зам.-министри и сложи двама негови човека. На тях е дал правомощията да управляват паричните потоци. Как е направил това – издава абсолютно незаконна заповед, защото си има закон как се разходват парите в отделните министерства. Кирил Петков издава абсолютно незаконна заповед, която забранява на МРРБ и подресорните й фирми да се разплащат със суми над 900 хил. лв., без специално одобрение на правителството", посочи Йорданов.

"В МРРБ знаете, че пътища и ВиК проектите не струват 20-30 лв., а говорим за милиони. Петков дава заповед, че всички плащания над 900 000 хил. лв. трябва да бъдат разрешени от Министерски съвет и от тези двама зам.-министри", добави той.

"Това е абсолютно незаконно решение на Кирил Петков, за което МРРБ е пуснало жалба, тъй като това излиза извън конституционните правомощия на министър-председателя, тъй като е недопустимо правителството да се разпорежда как се извършват плащания на държавни дружества, които имат органи на управление. Това е в правомощията на министрите", завърши Йорданов.