Новини

Внесоха в деловодството на Народното събрание Закон за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията (документ)

Днес внесохме в деловодството на Народното събрание Закон за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията. Това написа в профила си във Facebook депутатът от "Продължаваме промяната" Йордан Терзийски.

"Законопроектът беше разработен съвместно с МРРБ, в частност с арх.Стефан Аспарухов и беше внесен с подписите на депутати от Продължаваме промяната, БСП, ИТН, ДБ и независими. Законодателната инициатива цели намаляване на административната тежест, освобождаване на главните архитекти от несвойствени функции и въвеждане на по-високи отговорности на проектантите и на лицата, извършващи оценка за съответствие на инвестиционните проекти с основните изисквания към строежите и упражняващи строителен надзор. Със законопроекта се предвиждат и законови текстове, даващи възможност на органите на ДНСК да упражняват по-ефективен контрол върху дейността на общинските администрации в областта на строителния контрол за строежите от четвърта, пета и шеста категории, в това число и чрез налагане на санкции за неизпълнение в срок на дадени от органите на ДНСК указания. Разглеждането на законопроекта е включено в програмата за насрочената за утре извънредна комисия, която се надяваме да събере кворум и да се проведе", пише още той.


Пълен текст на законопроекта: