Новини

Инж. Светослав Глосов, почетен председател на КСБ: Отново се правят внушения на гърба на строителите

Като внушение на гърба на строителите определи почетният председател на КСБ инж. Светослав Глосов изказването на председателя на Комисията за регионална политика и местно самоуправление в НС Настимир Ананиев. Ананиев коментира поредното провалено заседание на комисията поради липсата на кворум, като заяви,  че „ако  в дневния ред на заседанието е било включено като точка разплащането на остатъка от дължимите от държавата пари към пътностроителните фирми, тогава може би е щяло да има кворум“. По думите му това може да се провери следващата седмица, за да се види „за пари дали се идва на работа и за комисия”.

„Изказването на Ананиев не почива на никакви основания, няма как комисията да обсъжда въпроса за разплащанията на останалите 50% към строителните фирми, тъй като е ясно, че не е приет докладът на междуведомствената работна група. Очевидно целта е да се направят поредните негативни внушения от политици, което за съжаление се отразява върху имиджа на строителния бранш. Това трябва да престане!”, категоричен бе  инж. Глосов.

Той съобщи за в. „Строител”, че е коментирал с депутати, членове на  регионалната комисия, предложението за промяна в ЗОП,  касаещо максимално ограничаване на инженеринга. „Не останах с впечатление за някакви сериозни мотиви и основания за подобна промяна, доколкото разбрах, в комисията са постъпили и доста негативни становища по това предложение”, каза инж. Глосов.  „Изразих позицията  на КСБ, че с премахването на инженеринга рискът да бъдат провалени НПВУ, изпълнението на  европейските програми и общините да не могат да проведат по най-бърз начин съответните процедури по възлагане е огромен“, допълни инж. Глосов. „За съжаление свидетели сме на липса на каквато и да е чуваемост към реалните проблеми на един от най-важните за икономиката на страната сектори“, каза още почетният председател на КСБ.