Новини

Президентът: Гражданите очакват диалог, а не нови разделителни линии в управляващата коалиция

Държавният глава проведе консултации с представители на ПГ на „БСП за България“

Българските граждани разчитат политиците да влязат в диалог, да се постигне разбирателство и компромиси, за да могат да бъдат решавани техните неотложни проблеми. В същото време партиите, дори и вътре в управляващата коалиция, продължават да чертаят разделителни линии. Това прави задачата на политическата партия, която ще получи третия мандат, много сложна и изключително отговорна. Това заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите с представители на парламентарната група на  "БСП за България", в които участва и вицепрезидентът Илияна Йотова. Срещата е част от консултациите с всички парламентарни групи, преди държавният глава да връчи третия мандат за съставяне на ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание.

 

Президентът посочи, че наред с положителните статистически данни за ръста на индустриалното производство, България е изправена пред редица предизвикателства. Нямаме дългосрочен договор за доставка на газ, което неминуемо ще повлияе върху  перспективата за конкурентоспособност на нашия бизнес, но и върху възможностите пред много български граждани, заяви Румен Радев. По думите му, се очакват и решения по теми, свързани с безопасността и здравето на хората.

 

В началото на срещата президентът подчерта, че са важни приоритетите и програмата, около които ще се водят разговори за нов кабинет, така че да се формира устойчиво управление. Необходима е ефективност и стратегически хоризонт, така че не само да се решават настоящите кризи, но и да се взимат важни решения за обществено-икономическото развитие на страната и елиминиране на опасността България да остане в периферията на Европа, отбеляза Румен Радев. Президентът постави въпроса за нагласата за диалог на „БСП за България“ и готовността за коалиране.

 

Напълно разбираме сложната ситуация, в която се намира страната, заяви вицепремиерът в оставка и председател на БСП Корнелия Нинова, като декларира готовността на парламентарната група да положи усилия за гарантиране на работещ парламент и стабилно правителство, ако получи третия мандат. Според Нинова в основата на разговорите за съставяне на кабинет трябва да е програмата, изработена наскоро от коалиционните партньори, която очертава ясни срокове и приоритети, свързани с адекватна социална политика, стабилна икономика и спиране на корупцията.