Новини

Румен Радев: В период на тежки кризи оставянето на страната без парламент изправя пред изпитание и хората, и политическата система

Държавният глава проведе консултации с представители на ПГ на „Има такъв народ“

В период на тежки кризи оставянето на страната без парламент е голямо изпитание и за хората, и изобщо за политическата система. Това заяви президентът Румен Радев, който прие на „Дондуков“ 2 представители на парламентарната група на „Има такъв народ“. Държавният глава провежда днес консултации с парламентарните групи в 47-ото Народно събрание, преди да връчи третия проучвателен мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

 

Държавният глава открои значението на позицията на „Има такъв народ“ за съставяне на ново управленско мнозинство заради решението на партията да напусне правителството, което доведе 47-ото Народно събрание пред необходимостта да излъчи нов кабинет или да се пристъпи към предсрочни избори. Президентът поиска да разбере около какви приоритети партията вижда сформирането на ново правителство, какви са възможностите за диалог и с кои други политически формации и при какви условия.

 

Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов посочи, че формацията е отворена за диалог с бившите си коалиционни партньори, с които по думите му, имат повече общи цели, отколкото разминавания. Йорданов се обяви за това политическите лидери да отстъпят встрани за сметка на експерти, които да попаднат в състава на следващото правителство, защото според него до настоящата криза се е стигнало заради политически проблеми. „Националните интереси са над политическите пристрастия и над поетите ангажименти към чужди държави“, каза още Тошко Йорданов.

 

На поставен от държавния глава въпрос дали при получаване на третия мандат от „Има такъв народ“ са склонни министър-председателят да бъде от друга политическа сила, от формацията отговориха, че това решение следва да бъде взето от всички бъдещи коалиционни партньори.