Новини

Вицепремиерът Гроздан Караджов: Не АПИ отмени решенията за обществните поръчки за ремонт и поддържане - те бяха отменени с шест последователни решения на КЗК в резултат на обжалване на самата конкурсна документация.

Пресконференцията от тази сутрин е нищо повече от един жалък опит на Кирил Петтков и "Продължаваме промяната" да прехвърляят проблема от болната глава на здравата. Това заяви вицепремиерът Гроздан Караджов на брифинг в МРРБ.

"Не Агенция "Пътна инфраструктура" отмени решенията за обществните поръчки за ремонт и поддържане - те бяха отменени с шест последователни решения на КЗК в резултат на обжалване на самата конкурсна документация", посочи той.

"Тези процедури няма как да стигнат до избор на изпълнител", каза Караджов.

Той обясни, че заложените критерии в търговете са много рестриктивни и са направени в интерес на държавата, и това е причината за решенията КЗП.

„Виновен за ситуацията е Кирил Петков, защото в неговия кабинет с експерти от АПИ настояваха за максимални рестрикции. Това е резултат от неговия нездрав интерес към това как да се разплаща АПИ. Кой е кръгът около него, който има интерес от контрола на средствата на АПИ“, запита вицепремиерът. Той обясни, че търговете са обявени през април и това е направено в момента, когато е имало бюджет за тях. „Трябваше да се изчака приемането на бюджета на страната, влизането му в сила и на 31 март ние изпратихме търговете в МФ за съгласуване. След това тези търгове бяха обсъдени при Кирил Петков. Не за първи път законът и конституцията се гази от Петков и ПП и за разлика от тях, аз спазвам стриктно изискванията на нормативната база“, подчерта Караджов.