Новини

Борислав Сандов: Спирането на строежа на АМ "Струма" през Кресненското дефиле бе единственото възможно решение

Спирането на строежа на АМ "Струма" през Кресненското дефиле бе единственото възможно решение, защото процедурата така или иначе щеше да спре през октомври. Това заяви в ефира на БНТ бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

"Не говорим за спиране на проекта и магистралата, говорим за едно огромно забавяне, защото АПИ и МРРБ не искат да се съобразят с екологичното законодателство на Европейския съюз и България. Миналата седмица разбих два мита - пари няма да се връщат за АМ "Струма" и фактите са, че в момента няма пари в АПИ и европейската програма за транспорт. Дори да го нямаше това решение, ние не можем да започнем, защото няма пари, те са пренасочени", заяви Сандов.

"Проблемът с пътищата и безопасността в България е огромен. Шест месеца убеждавахме Агенция "Пътна инфраструктура", че те трябва да направят пътната безопасност в Кресненското дефиле. Те 10 години не го правиха и до средата на тази година не поставиха червена линия, не поставиха знаци, не сложиха ограничение на скоростта", посочи още той.

По думите му бившият регионален министър Гроздан Караджов трябвало да възложи изработване на план за алтернативни трасета, откъдето да мине "Струма".