Новини

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков проведе работна среща с КСБ и ББКП

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков проведе работна среща с ръководствата на Камарата на строителите в България/КСБ/  и на Българска браншова камара „Пътища“/ББКП/.  Събитието се състоя в сградата на МРРБ.

В срещата от страна на министерството участваха и зам.-министрите Захари Христов и Поля Занева, Юлия Ивкова, началник на  кабинета на министъра , Тодор Василев, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, Николина Чапанова, член на УС на АПИ и арх. Деляна Панайотова, и.д  началник на Дирекция за национален строителен контрол.

Камарата бе представена от инж. Светослав Глосов, почетен председател на КСБ, членовете на ИБ и УС на КСБ проф. д.ик.н. инж. Николай Михайлов, инж. Иван Моллов и Любомир Пейновски, Валентин Николов, изп. директор на КСБ и Ренета Николова, прокурист и главен редактор на в. „Строител“. От страна на ББК „Пътища“ присъстваха председателят на УС на браншовата организация инж. Стефан Чайков, инж. Живко Недев. зам.-председател , инж. Камен Пешов, Виктор Велев, Маргарита Попиванова,  инж. Георги Златев, д-р инж. Иван Кацаров.

Три бяха основните теми на срещата: бързото приемане на методика за индексация на договорите в строителството, разплащането на задълженията към пътно-строителните фирми и бъдещето на лот 3.2 на АМ „Струма“.

Министър Иван Шишков изрази своята подкрепа за необходимостта от бързо приемане на методика за индексация в строителството. На въпрос на членът на ИБ и УС на КСБ Любомир Пейновски за срок за приемане на методиката, министър Шишков  се ангажира, след консултации с МФ , тя да бъде внесена в МС  в десетдневен срок.  

Относно разплащането с пътностроителните фирми стана ясно,че  има възможност чрез преструктуриране на  бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ да се извършат разплащания към компаниите за изпълнени от тях и сертифицирани от АПИ дейности. Тук не се включват разплащанията за близо 500 млн.лв по проекти, за които трябваше НС да се произнесе със свое решение. До четвъртък ББКП ще изготви и внесе в МРРБ списък с обекти, които очакват да  бъдат разплатени. От своя страна министър Шишков посочи,  че ще направи всичко възможно да се възобновят  спрените през последните  седем месеца плащания, за да няма забавяне на строителството по големите инфраструктури обекти. 

Министър Шишков съобщи също, че е възложил  изготвяне на  тръжна документация  за търгове само за зимно поддържане на пътищата и предстои обявяване им до дни.

По темата за лот 3.2 министър Шишков информира ,че предстои среща с министъра на околната среда и водите и с АПИ за намиране на най-доброто  решение в  създадената ситуация, която блокира завършването на АМ „Струма“.