Новини

Основен приоритет в работата на МИИ ще бъде подобряване на бизнес средата

Основният приоритет в работата ни ще бъде подобряване на бизнес средата. Ситуацията в България в момента е такава, че на мен като служебен министър ми се налага да предприемем по-сериозни движения, които няма как да отлагаме, защото кризите ни връхлитат. Това каза служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на представянето на екипа си и приоритетите в работата на ръководената от него институцията.

„Ще се опитаме да работим отговорно като едно редовно управление на Министерството на икономиката, тъй като нямаме време за губене. Целта ни е да изработим решения за бизнеса, които да помагат, а не просто да не пречат. Вече е изработен списък с мерки. За нас няма да има малки и големи мерки – ще помагаме на бизнеса с каквото можем. В момента събираме и предложения“, заяви Стоянов. „Ще се опитаме да подобрим позицията на България по отношение на правенето на бизнес. Основен елемент в нашата работа ще е и подобряване на инвестиционния климат. С Министерството на иновациите ще започнем работа или по промени в Закона за инвестициите или за нов закон. Трябва да се актуализират нещата“, посочи икономическият министър.

„Следващата важна тема е контролът – тук основна роля има Държавната метрологична компания. Направи ни впечатление, че в последните години се е вървяло в една добра посока и процентът на нарушенията спада. Но това не трябва да ни кара да се отпускаме – целта ни ще бъде да държим злоупотребите на ниски нива, но от друга страна да не натискаме бизнеса в тези тежки времена. Който си позволява да спекулира и злоупотребява, ще бъде наказан, но който играе по правилата, няма да бъде пресиран излишно“, каза Никола Стоянов.