Новини

Вицепремиерът Атанас Пеканов: Планът за възстановяване и устойчивост ще ни помогне да извършим огромен скок в икономиката

Планът за възстановяване и устойчивост ще ни помогне да извършим скок в икономиката и да подобрим благосъстоянието на хората у нас. За да получим финансовия ресурс, трябва да се подобрят определени сектори. Това каза заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов на пресконференция в Министерски съвет.

"Предстои стартирането на редица инвестиционни проекти. Те ще бъдат движени от съответните министерства и включват от една страна три кандидатствания – за бизнеса, за гражданите и общините. Става дума за дигитализация на малките и средни предприятия, програмата за подпомагане на енергийно обновяване на жилищните сгради, също така за нежилищните сгради", сподели той.

"Министерството на иновациите и растежа вече е пуснало първия конкурс в помощ на бизнеса, който е технологична модернизация. Тук целта е да се подобрят процесите и ефективността на предприятията, което е нещо много важно в момента, защото именно това нещо може да доведе до намаляване на разходите им. Тук са предвидени 260 млн. лв. за мирко, малки и средни предприятия. Срокът за кандидатстване е до 21 септември и призовавам бизнесът да следи този процес", поясни Пеканов.

"Предстои подготовката на три процедури за подбор. От една страна за проекти за обновяване на обществените осветителни системи, от друга страна на ВЕИ проекти, както и по отношение за реализиране на системата за по-добро определение на ЖП транспорта в страната", каза още той.