Индексация сега!

Методиката за индексация в строителството ще бъде приета в най-кратки срокове

Необходима е концепция с дългосрочна визия за развитието на пътната инфраструктура на страната, заяви министър Иван Шишков в първото си интервю за печатно издание, което даде за в. „Строител“

 До края на седмицата трябва да има финален вариант на методика за индексация на договорите в строителството, която ще бъде публикувана за 14-дневно обсъждане и след това внесена в Министерския съвет, за да може да бъде приета в най-кратки срокове. Това заяви арх. Иван Шишков в първото си интервю като служебен министър на регионалното развитие и благоустройството за печатна медия, което даде за в. „Строител“. „Всички сме единни, че това е едно от нещата, които трябва най-бързо да свършим. Липсата на индексация е проблем не само на строителния бранш и на общините, но на практика и на цялата държава“, каза той.

Министър Шишков коментира и въпроса с неразплатените средства от държавата към пътния бранш. „Подписал съм докладна със съгласие до Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), които трябва да се разплатят за тези пари – около 120 млн. лв. Те са за АМ „Хемус“ - участъци 1, 2, 3, и за скоростния път Видин - Ботевград. Това са сумите, които фирмите са изработили след приспадане на аванса, който са получили“, обясни министър Шишков.

Той съобщи, че по предложение на бранша ще бъдат прекратени тригодишните поръчки, обявени в последните дни на предишното ръководство на АПИ, и ще бъдат направени нови търгове не само за текущ, а и за основен ремонт.

Министър Шишков е категоричен, че ако държавата иска да има инфраструктурна мрежа с достатъчен брой магистрали и скоростни пътища, то те трябва да са много повече, отколкото се строи в момента. „Моята идея е да направим съвсем скоро един анализ какво и как се е проектирало и строяло, какво и колко още има да се направи - не само като километри, а и като график“, каза арх. Шишков. Той допълни, че след като бъде готов анализът, ще се разработи и концепция с дългосрочна визия за развитието на пътната инфраструктура на страната.